Novosti

Počelo obilježavanje 29. obljetnice obrane Livna

Okupljanjem branitelja i obilaskom svih pet sektora livanjske bojišnice, gdje su u utorak, 13. travnja, zajedno uz predstavnike gradskih tijela vlasti te Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a, položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule branitelje u vrijeme sudbonosnih ratnih dana ovog kraja, počeo je program proslave 29. obljetnice obrane Livna pod nazivom “Dani obrane Livna u Domovinskom ratu”.

Livnjaci su se na taj način prisjetili ratnih godina, povijesnih bitaka 1992. godine, spominjući se branitelja i njihovog neizmjernog doprinosa u obrani Livna, a nakon polaganja vijenaca služena je misa u crkvi u Priluci koju je predvodio župnik župe Ljubunčić fra Marijo Jelić.

Kako je najavljeno, programom ovogodišnje proslave predviđena je i izložba pod nazivom “Izložba 30/30”, Franjevačke galerije Široki Brijeg, a bit će predstavljena u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u petak, 16. travnja, s početkom u 18 sati.

Ovogodišnji program obiluje i sportskim događanjima, tako da je za subotu, 17. travnja, predviđen nogometni susret veterana HVO-a Posušje i HVO-a Livno na stadionu s umjetnom travom na Zgonima, a u nedjelju je tradicionalno natjecanje u sportskom ribolovu, 14. livanjski kup, u 11 sati, s tim da će u 10 sati s Trga kralja Tomislava startati vožnja biciklista Biciklističkog kluba Livno prema Donjim Rujanima te povratkom na livanjski Trg, a u znak sjećanja na Domovinski rat.

U srijedu 21. travnja održat će se međuškolsko sportsko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola u nogometu i odbojci, a ulična utrka učenika će biti upriličena istog dana u 12 sati. Središnja proslava 29. obljetnice obrane Livna i livanjskog kraja će biti u petak, 23. travnja, i započinje misom u 10 sati u crkvi Svih svetih, nakon čega je planiran svečani mimohod te svečana sjednica Gradskog vijeća Livna. Tog dana bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje na Spomeniku poginulima za slobodu hrvatskog naroda.

Ove godine organiziran je i natječaj za najbolji likovni i literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola na temu “Livno i ja”, a Organizacijski odbor za proslavu 29. obljetnice obrane Livna i livanjskog kraja naglašava da će, uslijed pogoršanja epidemiološke situacije, biti primoran otkazati one najavljene događaje kod kojih se ne mogu ispoštovati epidemiološke mjere. 

IZVOR I FOTO – Kamenjar

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.