Novosti

Otvorena i imenovana vojarna u Varaždinu imenom 7. gardijske brigade “PUMA”

Nakon više od 180 kilometara hoda kojeg su pripadnici “Puma” proteklih dana prošli od Našica do Varaždina, u Varaždinu se odvila centralna manifestacija njihove akcije – otvaranja i imenovanja vojarne u Varaždinu imenom 7. gardijske brigade „Puma“.

Na svečanosti su sudjelovali brojni uvaženi gosti –  predsjednica Republike Hrvatske te vrhovni zapovjednik oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade te Ministar obrane Damir Krstičević, brigadni general te Državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, saborski zastupnik i potpredsjednik saborskog odbora za obranu Anđelko Stričak, saborski zastupnik Josip Križanić, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, brojni branitelji, veterani te pripadnici 7.gardijske brigade Puma.

Prisutnima se na svečanosti otvorenja obratio potpredsjednik Vlade te Ministar obrane Damir Krstičević, koji je ukratko ispričao o povijesti nastanka Puma, kao i o njihovom djelovanju za vrijeme i nakon Domovinskog rata.

U prigodnom obraćanju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je ispunjena ponosom jer se obilježava doista važan dan.

Od prvog dana Pume su neraskidivo vezane uz ovaj prelijepi hrvatski barokni grad. Iz Varaždina Pume su krenule u sve pobjede Domovinskog rata i u završne bitke olujne hrvatske slobode.

– poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

 

Odlukom vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske, 23.prosinca 1992. godine osnovana je 7.gardijska brigada “PUMA” sa sjedištem u Varaždinu. Osnovnu strukturu činili su pripadnici 5. bojne prve A brigade Zbora narodne garde, koji su već imali ratno iskustvo, istaknuvši se u operacijama oslobađanja južne Hrvatske. Po osnivanju, brigada postaje profesionalna. Tijekom 1993. godine, od veljače do listopada dio brigade sudjeluje u obrani karlovačkog područja. Drugi dio brigade sudjeluje u obrani zadarsko-šibenskog područja. U ožujku 1993., dio postrojbe sudjeluje u oslobađanju sela Drače u zadarskom zaleđu. Uz redovite vojne zadaće, brigada se formacijski popunjavala kako osobljem, tako opremom i naoružanjem. Pume su sudjelovale i u obrani livanjskog područja te dinarskog područja. U operaciji “Oluja”, 4.kolovoza 1995. godine, 7.gardijska brigada započinje napad, da bi već 5. kolovoza u 10 sati ovladala gradom Kninom i okolicom te postavila zastavu Republike Hrvatske na kninskoj tvrđavi. – Rekao je ministar Krstičević u svojem obraćanju.

O autoru

Ivana Njavro

Rođena 25.09.1989.u Metkoviću, prvostupnica je filozofije i magistrica povijesti. Voli pse, kavu i psihološke trilere. Od 2014. djeluje na portalu kao novinarka i spisateljica članaka povijesne tematike. U rujnu 2018. postaje urednica portala braniteljski.hr.