Kultura Novosti Povijest

Otvaranje izložbe Hrvatskog povijesnog muzeja „Mač – jednom davno“

Hrvatski povijesni muzej u utorak 18. svibnja svečano otvara izložbu “Mač – jednom davno…” u Galeriji Klovićevi dvori. Program će se održati uz pridržavanje svih aktualnih epidemioloških mjera i uz ograničeni broj uzvanika.

Iz najave izložbe: U ne tako dalekim kraljevstvima i kneževinama bio je simbol i osobno naoružanje vitezova, oklopljenih plemića, ratnika na konju koji su s mačem u ruci podčinjavali, ali i štitili druge. Mačem su se stvarala i rušila carstva, krojile granice i oblikovala povijest svijeta.

Mač je nositelj simbola i izraz je dubokih vrijednosti u svakom društvu koje ih je koristilo. To je vrlo konfliktan predmet, predmet umjetnosti, znanosti, iznimno visokog tehničkog umijeća, izražaj je jezika i nositelj mitova. Iako ih sada, izložene u muzeju, promatramo i divimo im se kao umjetničkim djelima ili vrhunskim obrtničkim proizvodima – ne smijemo zaboraviti da nisu nastali kako bismo im se danas divili, već kao oružje, sredstvo za borbu koje je sposobno spasiti, ali i oduzeti život.

Uvijek prisutan u povijesti, kao i u imaginaciji ljudi, mač je oružje viteza – produžetak njegove ruke, ali i uma. Predmet je legendi, pripovijedaka i pjesama, kako kod naših davnih predaka, tako je i nama danas gotovo neizostavan dio modernih epova koje čitamo, slušamo i gledamo.

Iz fundusa Muzeja predstavljamo izbor od 25 izuzetno vrijednih srednjovjekovnih mačeva “viteškog doba” od 11. do početka 16. stoljeća. Izložba i katalog temelje se velikim dijelom na stručnoj i znanstvenoj obradi mačeva iz Zbirke oružja koju je Hrvatski povijesni muzej 2009. godine objavio u katalogu zbirke “Mačevi viteškog doba u Hrvatskoj”.

Mačevi s područja Hrvatske ne odstupaju od tipologije, sustava i karakteristika istodobnih mačeva diljem Europe. Običaji i obredi povezani s tim mačevima jednaki su onima u drugim dijelovima Europe te svjedoče zajedničkoj kulturi koju i danas baštinimo.

Koncepcijom izložbe i kataloga nastojali smo temu učiniti privlačnom i pristupačnom širokoj publici, generaciji 20. i 21. stoljeća. U cilju popularizacije fundusa, osim prezentiranih mačeva i općih tema iz viteškog života, prezentirani su i objavljeni brojni predmeti i mediji s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu, a koji i danas svjedoče o fascinaciji viteštvom i mačem. Raznovrsnu građu visoke i popularne kulture predstavili smo zajedno vođeni idejom da konzumiranje jednog ne isključuje uživanje u drugom. Svi ti predmeti prezentirani su s ciljem prikazivanja svestrane popularnosti viteštva i srednjovjekovlja te općenito mača u današnjem dobu.

Kažu da je pero moćnije od mača, ali pamti li itko junačku avanturu koja je završila dvobojem s olovkama? Provirite u srednjovjekovni svijet viteštva i svjedočite utjecaju koje to doba ostvaruje u imaginaciji suvremenog čovjeka.

 Izložba „Mač – jednom davno…“ se odvija u izvanrednim okolnostima za Hrvatski povijesni muzej koji je zbog posljedica potresa od 22. ožujka 2020. godine do daljnjega zatvoren za javnost. Unatoč nemogućnosti djelovanja u vlastitom prostoru, baroknoj palači, Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, Hrvatski povijesni muzej svojim javnim izložbenim djelovanjem prije svega nastoji opravdati svoje poslanje te do obnove proaktivno djelovati u smjeru realizacije stalnog postava. Izražavamo zahvalnost Galeriji Klovićevi dvori na ustupljenom prostoru i kolegijalnoj pomoći te svima koji su pridonijeli ostvarenju izložbe. 

EDUKATIVNA DOGAĐANJA UZ IZLOŽBU
Uz izložbu Hrvatski povijesni muzej je pripremio i brojna edukativna događanja, u obliku prikaza oživljene povijesti i kraćih predstava u izvedbi Reda čuvara grada Zagreba, radionice heraldike i izrade viteških štitova, ali i plemićkih rodoslovnih stabala, raznovrsne radne zadatke i pitalice, kvizove znanja… Navedeni edukativni sadržaji posjetiteljima će biti dostupni na izložbi, na posebnim edukativnim događanjima u atriju Galerije (dana 29. svibnja, 12. lipnja i 10. srpnja), putem artionice te online – na muzejskim mrežnim stranicama i društvenim mrežama.

O autoru

braniteljski.hr