Novosti

Otkazan okrugli stol povodom obljetnice operacije “Bljesak”

U povodu 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, jedne od završnih vojnih operacija Domovinskog rata, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest pripremala je okrugli stol posvećen tom prijelomnom događaju.
S obzirom na protuepidemijske mjere koje se u Hrvatskoj provode zadnjih tjedana i ostat će još neko vrijeme na snazi, okrugli stol je morao biti otkazan.

S web stranice Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest prenosimo planirani program izlaganja okruglog stola:

1. dr. sc. Davor Marijan (HIP):
“Osnovne značajke operacije Bljesak”

2. dr. sc. Ante Nazor (HMDCDR):
“Izvori „Srpske vojske Krajine“ o operaciji „Bljesak“”

3. dr. sc. Ivica Miškulin (HKS):
“Međunarodna zajednica i operacija Bljesak”

4. dr. sc. Janja Sekula Gibač (HMDCDR):
“Diplomatski pokušaji saniranja ratnog poraza – inicijativa pobunjenih Srba za vraćanjem zapadne Slavonije pod zaštitu snaga UN-a”

5. Domagoj Štefančić, prof. (HMDCDR):
“Artiljerijska potpora 18. korpusu u operaciji „Bljesak“ (baterija 130mm 75. mabr SVK)”

6. dr. sc. Jakša Raguž (HIP):
“Sudjelovanje specijalne jedinice policije iz Karlovca u operaciji Bljesak”

7. Ivan Brigović, prof. (HMDCDR):
“Granatiranje Zagreba tijekom VRO Bljesak”

 

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.