Domovinski rat Na današnji dan

Osnovana SJP “Alfa”

Na današnji dan, 23. srpnja 1991. godine, odlukom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske osnovana je Specijalna jedinica policije “Alfa”.

Iako je osnovana na samom početku Domovinskog rata, kapaciteti SJP “Alfa” vrlo su brzo popunjeni, i to najviše dragovoljcima iz PU zagrebačke, ali i drugim ljudstvom koje je radilo u policiji te svojim znanjem, vještinama, voljom i domoljubljem željelo doprinijeti stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske.

“Alfe” su u Domovinskom ratu sudjelovale u svim akcijama i na svim bojištima, od Banovine do Dubrovnika, pri čemu je živote za slobodu Hrvatske dalo osmero pripadnika, dok je više od stotinu pripadnika ranjeno.

Preustrojem specijalne policije 2001. godine, SJP “Alfa” proširuje svoj djelokrug poslova na borbu protiv svih oblika terorizma; rješavanje talačkih situacija, otmica osoba i prijevoznih sredstava; najteže oblike narušavanja javnog reda; uhićenje naoružanih pojedinaca i skupina te osiguranje štićenih osoba u posebnim uvjetima.

Također, unutar jedinice formirale su se i specijalističke postrojbe, poput alpinističkih, padobranskih, pirotehničkih te ronilačko-pirotehničkih. Svakodnevno obučavanje u stresnim situacijama, uz simuliranje stvarnih uvjeta, te održavanje izvanredne psihofizičke kondicije, osigurava izvrsnu pripremljenost pripadnika specijalne policije.

Valja naglasiti kako je preustrojem specijalne policije u kolovozu 2008. godine SJP “Alfa” sjedinjena s ATJ Lučko. “Alfama” ovim putem čestitamo 29. godišnjicu osnutka!

FOTO: UVSJP “Alfa”

 

 

REFERENCE: 

  1. UVSJP “Alfa”.

O autoru

Ines Herceg