Domovinski rat Na današnji dan

Operacija “Skok 1”

Dana 7. travnja 1995. godine provedena je operacija „Skok 1“, združena akcija Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane na prostoru jugozapadne Bosne i Hercegovine.

Cilj ove akcije bila je priprema terena za provođenje oslobodilačke operacije „Oluja“. Naime, ovom je akcijom oslobođeno 75 četvornih kilometara teritorija, kojima je omogućeno zauzimanje povoljnijih položaja na Dinari u područjima Crvene Grede i Zelenog Brda. Isto tako, ostvaren je cilj približavanja selima Uništa i Cetina, čime je spriječena opasnost od neprijateljskog protunapada iz smjera sela Unište.

Hrvatske borbene postrojbe predvodio je general Gotovina, a glavni su nositelji operacije bile 7. gardijska brigada „Puma“ i 126. Domobranska pukovnija HV-a.

Akcija je krenula s obrambenih linija dosegnutih u operaciji „Zima 94.“, a 7. GBR „Puma“ iznenadnim napadom oslobodila je Bunjevačko brdo, Marino brdo, Veliki Bat, Jančiji vrh, Lišanjski vrh, Slime, Jankelića dolac i Veliku glavicu. Iz sela Cetine tada je započeo topnički napad agresora na osvojeno područje. Isto tako, došlo je i do pokušaja kontranapada, koji su snage HV-a uspješno odbile.

Ovom jednodnevnom akcijom zauzet je i strateški iznimno važan vrh Veliki Bat, s kojeg se mogao vizualno uočiti i grad Knin. Uz to, HV je pod paljbeni nadzor stavio i neprijateljske topničke položaje na području Uništa i Cetine.

Velikom uspjehu ove operacije doprinijela je i inženjerija HV-a i HVO-a pod vodstvom Ljube Ćesića-Rojsa, koja je obavila zahtjevan posao probijanja terena na nepristupačnom području Dinare, čime je omogućeno dopremanje teškog naoružanja (topova i tenkova) na visove Dinare.

Ovom akcijom postignut je ključni strateški preokret pri kojem je dotad nepristupačna Dinara postala glavnom cestom prilaza tenkova HV-a, što će se odraziti i na operaciju „Oluja“.

FOTO: povijest.hr

 

 

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

O autoru

Ines Herceg