Novosti

“Operacija Plavac” – obnova Land Rovera 109 koji je bio u službi Posebnih jedinica policije 1991. godine

Oldtimer klub Classic Bjelovar, USP Omega Bjelovar i Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije će povodom 30-godišnjice slavne 1991. godine obnoviti vozilo Posebnih jedinica policije Ministarstva unutarnjih poslova.

Akcija se provodi pod sloganom OPERACIJA “Plavac”, a cilj akcije je obnova vozila Land Rover 109 iz  Sunje koje se nalazi u dvorištu Stalnog postava Domovinskog rata. Bio je u službi Posebnih jedinica policije, prvih hrvatskih oružanih formacija, koje su nosioci obrane Hrvatske u turbulentnoj 1991. godini koja je ostala duboko u sjećanju hrvatskog naroda.

Snježni i hladni dani ožujka obilježili su pakračka praskozorja u kojima su sudjelovale naše Omege, a ne treba zaboraviti niti krvavi Uskrs. Uz ljude, svjedoci tih događaja su i predmeti koje valja očuvati jer zub vremena čini svoje. Ovaj poprilično zahtijevan projekt Oldtimer kluba Classic-Bjelovar i DOHVT-a teži očuvanju jednog svjedoka vremena koji će ostati za buduće generacije. Kako se radi o projektu u koji želimo uključiti što više sugrađana, a prvi od njih je predsjednik OTK “Classic” Saša Novak, ovim putem molimo sve da svojom donacijom ili svojim sudjelovanjem pomognete u obnovi ovog vozila. Mecene obnove Land Rovera u operaciji “Plavac”, donatori i majstori, ali i svi ljudi koji žele zasukati rukave i zaprljati ruke biti će upisani u ploču koja će se postaviti uz izloženo vozilo, poručuju organizatori akcije.

Donaciju možete uplatiti na račun Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije IBAN HR5824020061100824824 s naznakom “Operacija  “Plavac” – Donacija za obnovu vozila hrvatske policije” ili se možete javiti na e-mail Društva ukoliko želite svojim znanjem i radom pripomoći projekt.
Email: info@dohvt-muzejdomovinskograta.hr

IZVOR I FOTOGRAFIJA – superportal.hr

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.