Izdvojeno Udruge

Održan Braniteljski troboj u spomen na Narodnu zaštitu

Već tradicionalno, treću godinu za redom Udruga veterana, vojnika i domoljuba u Sesvetama je 19. ožujka 2022. godine održala Braniteljski troboj. U pitanju je ekipni turnir u šahu, bilijaru i pikadu povodom Spomendana osnivanja Narodne zaštite. Svaka ekipa ima tri natjecatelja i svaki od natjecatelja natječe se u jednom od navedenih sportova. Rezultati se zbrajaju i daju konačnog pobjednika.

Za razliku od prošle godine (https://braniteljski.hr/braniteljski-troboj-ekipni-turnir-koji-povezuje/), kada zbog „COVID mjera“ nije bilo moguće održati natjecanje u ožujku uz obljetnicu osnutka Narodne zaštite, organizator je ove godine uspio u tome. U tjednu kada je obilježena 31. obljetnica osnutka Narodne zaštite (15. ožujka 1991.) okupilo se u Kelekovoj u Sesvetama 10 ekipa, odnosno 30 natjecatelja. O ovogodišnjem Braniteljskom troboju pričali smo s predsjednikom Udruge veterana, vojnika i domoljuba Draženom Hrženjakom.

Kada su krenule pripreme za ovogodišnji Braniteljski troboj? Imali ste na raspolaganju manje od pola godine od završetka prošlog izdanja.

Nije to kompliciran projekt no odlučili smo ga održavati trajno i cilj nam je unaprijediti ga. Također velika nam je želja okupiti još veći broj ekipa i da možemo reći da imamo kontinuitet. Ove godine bilo ih je deset. Svake godine imamo jednu ekipu više u odnosu na prošlu godinu i nadamo se kako ćemo uskoro imati 16 ekipa. Ta brojka je optimalna i zbog prostora u kojem održavamo natjecanje i zbog dinamike turnira. Još sretniji bi bili da bude i više od 16 ekipa i držimo da je to moguće. Treba samo malo volje i siguran sam da bi se lako okupilo stotinjak ljudi. Prostor u kojem se natječemo, Billiards Club 8 Ball, mogao bi podnijeti 32 ekipe bez problema.

Počeli ste Braniteljski troboj organizirati na samom početku pandemije. Upravo je ona pokazala koliko je bitno druženje. Jeste li to vidjeli i na ovogodišnjem turniru?

Korona je svakako utjecala negativno na komunikaciju i na druženja među braniteljima. Benefiti ovakvih događaja su izlazak iz svoja četiri zida i provođenje vremena sa ljudima s kojima dijelite jedan poseban djelić prošlosti. Najteže je čovjeka izvući iz ta četiri zida. Dogodi nam se često da neka nova ekipa kaže kako su se odlično proveli i da im je žao što su uopće bili „na vagi“ hoće li sudjelovati ili ne. Ljudi ovdje imaju šansu za jedno kvalitetno i druženje i takmičenje. Fali nam tog takmičenja koje daje jedan motiv ili želju no konačan cilj provesti je kvalitetno vrijeme što nam eto iz godine u godinu uspijeva.

Iako kod ovakvih druženja rezultat manje važan moramo se dotaknuti i pitanja najboljih ekipa.

Bilo je ove godine nekoliko novih ekipa. Uspijevamo uz zagrebačke okupiti i ekipe iz Siska i i iz Međimurja. Iznenađenja baš i nije bilo. Udruga veterana, vojnika i domoljuba, koja je osvojila prvo mjesto, i Sesvete, koje su bile druge, su klasični osvajači medalja. Ove godine do medalje je uspjela, napokon u trećem sudjelovanju doći i ekipa Grana u kojoj su bili dečki koji su bili policijska jedinica za posebne namjene davne 1991. godine.

Jesu li samo muškarci sudjelovali? Je li turnir otvoren i za žene?

Svake godine imamo barem jednu ženu pa tako ni ov godina nije bila izuzetak. Imali smo ženu koja se natjecala u ekipi koja nam je stigla prvi put ove godine – Udruga hrvatskih veterana i dragovoljaca. Ona se natjecala u pikadu i medalja im je izmakla, možemo reći, za dlaku. Završili su četvrti.

Vi se niste okitili medaljom?

Ne, ja sam bio u borbenoj ekipi s Damirom Dujićem iz hrvatskih dragovoljaca i Darkom Katušom iz Tigrova. Bili smo jaka ekipa, ali eto bilo je i jačih.

Pretpostavljamo da je i ove godine, šahist, gospodin Bruno Sontag bio najstariji na turniru. Tko je bio najmlađi?

Tako je, gospodin Bruno i ove godine dobio je medalju za najstarijeg ali uz negodovanje nas organizatora. Nadamo se da će doći neko stariji još ili ćemo ukinuti tu medalju. Najmlađi natjecatelj imao je 12 godina, baš kao i prošlogodišnji najmlađi natjecatelj.

Prošlih ste godina Braniteljski troboj ogranizirali uz pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja. Pretpostavljam da ova nije bila izuzetak.

Nadamo se da će nas Ministarstvo hrvatskih branitelja prepoznati i podržati kao i prošlih godina jer smo ove godine organizirali Braniteljski troboj prije odluke ministarstva.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Domovinskirat.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.