Izdvojeno Novosti Povijest

Objavljen engleski prijevod knjige „Operacija Otkos-10: Oslobodilačka operacija hrvatskih oružanih snaga u zapadnoj Slavoniji, jesen 1991.“

Operacija Otkos-10 jedna je od najvažnijih obrambenih operacija hrvatskih oružanih snaga u Domovinskom ratu. Operacija je to u kojoj su potkraj listopada i tijekom studenoga 1991. godine sudjelovale snage Zbora narodne garde, hrvatske policije i odreda Narodne zaštite. Prva faza operacije Otkos-10 odvijala se od 31. listopada do 4. studenoga, a druga faza 11. i 12. studenoga 1991. godine. U operaciji je sudjelovalo 2847 hrvatskih branitelja. Njihova zadaća odbacivanja snaga pobunjenih Srba s područja Bilogore, odnosno bilogorskog kraja uspješno je izvedena. Otkos-10 prva je uspješno provedena operacija hrvatskih oružanih snaga, iako je počela nekoliko dana nakon operacije Orkan-91 koja je završila nakon spomenute operacije. Iz tog razloga Otkos-10 često spominjemo kao prvu uspješno provedenu operaciju. Također, nakon ove operacije uspješno je provedena i operacija Papuk-91. Trima spomenutim operacijama snage srpskih pobunjenika i snage JNA su odbačene s velikog dijela teritorija zapadne Slavonije, a njihovi planovi o presijecanju Hrvatske na dva dijela su osujećeni. Poznato je da je dio istoka Hrvatske u trenutcima izvođenja operacije Otkos-10 bio pod okupacijom ili neposredno pred okupacijom, a zauzimanje zapadne Slavonije zaključno s Viroviticom i probijanjem na mađarsku granicu za Hrvatsku bi potencijalno značilo puno težu obranu istoka Hrvatske, a lako moguće i pad njezinoga cijelog istočnog dijela u ruke pobunjenih Srba i JNA.

Ove godine iz tiska je izišao engleski prijevod knjige o operaciji Otkos-10 autora Ivana Samardžije. Engleski naslov knjige je „Operation Swath-10: The Croatian Armed Forces Liberattion Operation in Western Slavonia, autumn 1991“. Riječ je o prijevodu knjige „Operacija Otkos-10: Oslobodilačka operacija hrvatskih oružanih snaga u zapadnoj Slavoniji, jesen 1991.“ koja je iz tiska izišla potkraj 2019. u nakladi izdavačke kuće Despot Infinitus. Ovaj projekt izlazi u autorovoj samostalnoj nakladi uz pomoć nekolicine ljudi, pretežito kanadskih Hrvata koji su svojim trudom i željom pomogli da ova knjiga ugleda svijetlo dana u engleskom prijevodu kako bi se o, u svijetu relativno malo poznatoj operaciji, čulo što više i što dalje. Riječ je o prijevodu na 168 stranica s potpuno novim prijelomom rađenim specijalno za potrebe prodavanja knjige putem globalno poznate prodavačke mreže Amazon.

Napomenimo još da je ova knjiga tek jedna od tri (četiri – ako računamo prijevod) do sada izišle iz tiska na ovu temu, a njezina posebnost je u tome što se u njoj, osim već poznatih podataka, nalazi mnoštvo dosad neobjavljenih fotografija, kopija arhivskih izvora, ali i podataka koji do trenutka izlaska ove knjige iz tiska nisu bili poznati široj javnosti pa čak i nekim sudionicima same operacije. U knjizi je operacija Otkos-10 uklopljena u događanja na području grubišnopoljske općine, odnosno bilogorskog kraja uoči i neposredno nakon izvođenja operacije. Kao dodatak knjizi, na kraju knjige, nalazi se razgovor s gosp. Antunom (Antom) Delićem, aktivnim sudionikom rata u zapadnoj Slavoniji tijekom operacije Otkos-10 i pomoćnikom za moral zapovjednika Franje Kovačevića, ali i osobom koja je svjedočila raznim teroriziranjima stanovništva u Grubišnom Polju u vremenima prije izvođenja operacije. Delić je spomenuto osjetio i na vlastitoj koži čak nekoliko puta!

Događaji u jesen 1991. u bilogorskom kraju u zapadnoj Slavoniji bili su odraz događaja na razini cijele Hrvatske, odnosno odraz politike stvaranja tzv. Velike Srbije koju je trebalo prekinuti vojnim djelovanjima. Granica tzv. Velike Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Ogulin-Karlobag, na našu sreću, nikada nije ostvarena zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja koji su spremno i odlučno stali u obranu svoje domovine te izborili samostalnost na čelu s tadašnjim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Operacija Otkos-10 veličanstvena je operacija koja je u najteža vremena svojim uspješnim ishodom podigla moral hrvatskim braniteljima u zapadnoj Slavoniji, ali i ostalim dijelovima Hrvatske koje je trebalo aktivno braniti od neprijatelja. Ovom operacijom oslobođeno je oko 370 km kvadratnih okupiranoga prostora u zapadnoj Slavoniji, a zajedno s operacijama Orkan-91 i Papuk-91 oslobođeno je oko 2275 km kvadratnih prostora. Operacijom Bljesak 1995. konačno je oslobođena cijela zapadna Slavonija. Operacija Otkos-10, prema mnogim saznanjima, bila je krajnji domet hrvatskih snaga u spomenuto vrijeme i poslužila je kao savršena priprema za daljnja napredovanja u borbi za oslobađanje zapadne Slavonije, kako u jesen i zimu 1991., tako i u godinama nakon toga.

Knjiga je dostupna na stranici Amazon.com.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

braniteljski.hr