Novosti Udruge

Obilježena 29. obljetnica osnutka 150. brigade Hrvatske vojske Črnomerec

U organizaciji Udruge veterana Domovinskog rata 150. brigade HV 6. listopada 2020. na Trgu siječanjskih žrtava u Kustošiji položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule i umrle pripadnike 150. brigade Hrvatske vojske. Time je na skroman način obilježena 29. obljetnica osnutka te postrojbe koja je imala bogat ratni put.

U 1991. Brigada je s jednom pješačkom bojnom sudjelovala zajedno sa snagama obrane Jastrebarskog  u blokadi vojarne 4. okbr JNA  do odlaska neprijateljskih snaga iz RH. 1.pješačka bojna sudjelovala je u sprečavanju proboja oklopnih postrojbi JNA iz vojarne “Logorište” u Karlovcu. Od sredine studenog Brigada brani položaje na karlovačko-kordunskom ratištu u OZ Karlovac.
U 1992. produžava obrambena borbena djelovanja u ZP Karlovac na karlovačko-kordunskom bojištu do kraja srpnja.
Dio  Brigade formira BG – 150, odlazi na istočnoposavsko bojište i izvodi napadna i obrambena borbena djelovanja. U listopadu se vraća na domicilno bojište i dijelom snaga brani Sunju. Sredinom prosinca 1992. odlazi na istočnoslavonsko ratište gdje izvodi obrambena brobena djelovanja do kraja godine.
U 1993. produžava izvođenje obrambenih borbenih djelovanja u ZP Osijek na istočnoslavonskom bojištu.
U travnju Brigada formira TG -150 i upućuje se na južno bojište u obranu dubrovačkog zaleđa, u lipnju iste godine Brigada je upućena na ličko bojište gdje ostaje do kraja godine. Tijekom tog djelovanja sudjeluje u vojno-redarstvenoj akciji “Medački džep”. U ovoj akciji vodila je teške borbe i imala velike gubitke u ljudstvu.
U 1994. izvodi b/d na ličkom bojištu u ZP Gospić, a 1995. sudjeluje na ličkom bojištu u napadno/borbenim djelovanjima tijekom VRO “Oluja”.

37 pripadnika položilo je svoj život za slobodu Domovine i preko 200 pripadnika je ranjeno.

FOTO – Udruga veterana Domovinskog rata 150. brigade HV

IZVOR – usdr150br.hr

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.