Novosti Udruge Uncategorized

Obilježena 29. godišnjica osnutka 126. brigade Hrvatske vojske

Udruga hrvatskih branitelja Veterani 126. Brigade HV Sinj dana 6. listopada 2020. obilježila je 29. godišnjicu osnutka 126. brigade Hrvatske vojske.

Program je počeo u 10 sati kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Spomen parku Hrvatskih branitelja Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave Grada Sinja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Vijence su položili predstavnici braniteljskih udruga, saborski zastupnik Miro Bulj, predstavnici Županije splitsko-dalmatinske, Grada Sinja, Općine Otok, zapovjednik inženjerijske bojne gardijske mehanizirane brigade smještene u vojarni 126. brigade, pukovnik Dražen Mazalin, predstavnici Policijske postaje Sinj, VAD-a, MOST-a, HDZ-a i SDP-a.

Nakon polaganja vijenaca i svijeća, molitvu odrješenja predvodio je župni vikar fra Marko Đerek.

Prigodnim govorom nazočnima se obratio, ispred organizatora, tajnik Udruge Filip Ratković.

Na današnji dan 6. listopada obilježavamo 29. godišnjicu osnutka naše ratne brigade. Kroz našu postrojbu prošlo je više od šest tisuća hrvatskih branitelja iz cetinskog kraja. Nažalost, njih 105 položilo je svoje živote na oltar Domovine. Od tog broja 52 su iz naše brigade. Tijekom Domovinskog rata oko četiri stotine bojovnika je lakše i teže ranjeno.  Gospodo, to je velik zalog i žrtva sinova i kćeri cetinskog kraja. Prema našim saznanjima više od tisuću naših članova je preminulo u proteklom periodu od gotovo tri desetljeća. I ova nesretna situacija s pandemijom korona virusa učinila je svoje.

Nazočnima se obratila i gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac koja je zahvalila i čestitala na svim aktivnostima koje provode

Trebamo nastaviti ono što su naši branitelji ostavili nama u naslijeđe, trebamo se boriti na način na koji mi možemo, punog srca. Onako kako su se oni borili za nas i stvorili nama prostor da danas možemo živiti u slobodnoj Republici Hrvatskoj

Program se nastavio polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen biste prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, na istoimenom gradskom trgu. Sveta misa u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u spomen na poginule i umrle pripadnike 126. brigade i sve hrvatske vitezove služena je u nedjelju, 11. listopada.

IZVOR I FOTO – ferata.hr

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.