Novosti

Obilježena 29. godišnjica okupacije Laslova

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u Parku hrvatskih branitelja u Laslovu dana 24. studenoga obilježena je 29. godišnjica okupacije mjesta, koje su u velikosrpskoj agresiji 152 dana u zajedništvu branili Hrvati i Mađari te strani dragovoljci iz svih krajeva svijeta.

U spomen na poginule hrvatske branitelja i mještane Laslova vijence su položili članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade, zatim izaslanik ministra obrane, državni tajnik Branko Hrg, konzul Mađarske u Republici Hrvatskoj Béla Gárdos, zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics, izaslanstva MUP-a, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave te ostali okupljeni.

Ministar Medved poručio je kako se danas iskazuje počast hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te pripadnicima mađarske nacionalne manjine koji su, zajedno s Hrvatima i drugim narodima koji su živjeli na tom području, tijekom velikosrpske agresije branili Laslovo.

Istaknuo je kako je najveća obveza i prioritet pronalazak 15 Laslovčana koji se još vode kao nestali te da je, nakon što je Vlada na odgovarajući način regulirala pravni okvir za hrvatske branitelje, prvi put donesen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, a sada slijedi donošenje pravnog okvira za civilne stradalnike Domovinskog rata kako bi se zaokružila pravna osnova djelovanja prema braniteljsko-stradalničkoj populaciji.

Ministar Medved i ovom je prigodom iz Laslova uputio poziv svima koji imaju informacije o osobama nestalim u Domovinskom ratu da ih podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja te da olakšaju potragu za nestalima: Pozivam ih da olakšaju obiteljima koje toliko godina tragaju za sudbinama svojih najmilijih.

Ministar Medved zahvalio je okupljenima što ne zaboravljaju žrtve: Hvala vam što iz godine u godinu dolazite na ovo mjesto oteti od zaborava žrtve, oteti od zaborava stradanje i prisjetiti se naših poginulih, nestalih i umrlih te im odati priznanje. Ponesimo s ovoga mjesta djelić zajedništva zbog žrtava koje su označile našu noviju povijest.

IZVOR I FOTO – Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.