Novosti

Obilježen Dan strdanja mještana sela Berak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Berku je obilježen Dan stradanja mještana Berka u Domovinskom ratu. Berak je jedno od naselja u Vukovarsko – srijemskoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj, gdje su počinjeni neki od najtežih zločina protiv čovječnosti.

O razmjerama stradanja mještana Berka govori i to da je u Berku ubijeno 46 stanovnika od kojih se njih 11 još uvijek vode kao nestali. U Berku je bio ustrojen i logor kroz koji su prošli mnogi od mještana.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije obilježavanju nazočio je zamjenik župana Josip Dabro koji je kazao:

Vjerujem kako su ovdje u Berku, na današnji dan prije 29 godina počinjeni najteži zločini protiv čovjeka i čovječnosti. Samo ovdje u Berku ubijeno je 46 stanovnika od kojih njih jedanaest još uvijek smatramo nestalima. Njihova žrtva zaslužuje sjećanje i počast, a najviše od svega, poslije 29 godina zaslužuje istinu. Ratno stradanje je ostavilo svoj danak u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji, o čemu svjedoče tužne obljetnice koje nas svake godine okupljaju.

IZVOR I FOTO – NOVOSTI.HR

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.