Kultura Novosti

NOVA KNJIGA Raspad Jugoslavije i stvaranje hrvatske države

Knjigu Davora Marijana i Nikice Barića “Raspad Jugoslavije i stvaranje hrvatske države”, u kojoj se međunarodnoj javnosti predstavljaju rezultati raščlambe primarne građe, objavio je zagrebački nakladnik AGM.

Autori knjige ističu kako je rat od 1991. do 1995. bio sukob koji je protiv Republike Hrvatske vodila JNA i znatan dio Srba iz Hrvatske uz potporu i usmjeravanje iz Srbije. Ocjenjuju kako je to bio rat za etnički čistu zemlju u čijoj su provedbi korištena sva sredstva. 

Iako nije bila glavni pokretač rata, autori naglašavaju, da je JNA približavanjem Srbiji dala Miloševiću, kako se tada činilo, najjači argument – argument sile, s kojim je Srbija držala da je jača od svih političkih mjera i promjena. Autori tvrde da se Milošević na temelju toga argumenta upustio u pothvat koji se pretvorio u dug i težak rat u kojem je nestala druga Jugoslavija.

Recenzent knjige Miroslav Akmadža ističe kako su autori u ovoj knjizi saželi svoja višegodišnja istraživanja realizirana u nizu objavljenih knjiga i znanstvenih radova, a posebice u tri znanstvene monografije: “Srpska pobuna u Hrvatskoj 1990.-1995.” iz 2005., “Domovinski rat” iz 2016. i “Hrvatska 1989. – 1992.: rađanje države” iz 2017. 

Cilj knjige, smatra Akmadža, jest u najkraćim crtama upoznati čitatelje s rezultatima istraživanja problematike uspostave hrvatske države i ratnih zbivanja tijekom Domovinskog rata, kako bi suprotstavili znanstvenu analizu publicističkoj i promidžbenoj literaturi i medijskim napisima.

Recenzent Ivica Lučić ocjenjuje da su pojedini dijelovi knjige pisani tako da se mogu čitati odvojeno i kao samostalne cjeline. 

Prvi dio “Raspad Jugoslavije i nastanak Republike Hrvatske” temelji se na monografiji “Hrvatska 1989-1992: rađanje države”, napominje Lučić i dodaje kako se drugi dio “RSK – nastanak, glavne značajke i slom” temelji se na monografiji “Srpska pobuna u Hrvatskoj 1990-1995.”, a treći dio “Hrvatsko ratište 1990.-1995.” na monografiji “Domovinski rat”. 

Knjiga “Raspad Jugoslavije i stvaranje hrvatske države” (254 str.) kroz tri cjeline obrađuje  SFRJ i Hrvatsku u 80-im godinama, ustavnu dekonstrukciju SFR, rađanje hrvatske države, odnos Hrvatske i susjeda, međunarodne aspekte raspada SFRJ, glavne političke događaje 1989. i 1990., osnivanje i ustroj srpskih autonomija na hrvatskom prostoru, proglašenje rsk i Vanceov mirovni plan, glavne političke i vojne događaje 1992. i 1993., značajke unutarnjeg ustroja rsk i njezin slom.

U završnom poglavlju “Vojna povijest 1990.-1995.” obrađene su zemljopisne značajke prostora, sudionici rata, ratni planovi i tijek vojnih pothvata, a u prilogu su objavljeni i zemljovidi.

Knjiga je dostupna po cijeni od 160kn OVDJE.

FOTO – AGM

IZVOR – HINA

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.