Zdravlje

Najčešće greške pri vježbanju

Napisao/la Jure Tadić

Ako redovito trenirate u teretani ili ako vježbate kod kuće, a ne vidite baš neke rezultate, nemojte odustati od tjelesne aktivnosti. Pažljivo razmotrite vaš plan vježbanja i procijenite ima li u njemu nekih propusta, odnosno nedostataka.

Ovdje ćemo navesti neke od najčešćih grešaka koje pravimo pri tjelesnom vježbanju, a mogu negativno utjecati na zdravlje i sam učinak vježbanja.

  1. Velika očekivanja za kratak vremenski rok.

Većina vježbača koji dođu u teretanu, kroz vježbanje od mjesec dana ili dva mjeseca žele smršavjeti 5-6 kilograma ili smanjiti obujam struka za 7-8 centimetara. Nažalost, ne ide to baš tako. Vježbanje treba biti način života, a ne privremena aktivnost za neko nadolazeće vrijeme, kao što je pred ljeto i slično. Redovito tjelesno vježbanje sigurno će donijeti rezultate, samo morate biti uporni i jako motivirani.

  1. Neredovito vježbanje.

Ako tražite izgovore i odustanete od vježbanja, kroz određeno vremensko razdoblje izgubit ćete ritam treniranja koji ste razvili kada ste redovito trenirali. Potpuno je pogrešno mišljenje da izostanak treninga od npr. dva tjedna možete nadoknaditi s jakim agresivnim treningom i duplim serijama vježbi. Tako samo preuzimate rizik da se preforsirate, a to vodi do povišenja krvnog tlaka, ubrzanog rada srca, dehidracije, gubitka kisika i slično. Stoga je iznimno važno pronaći ravnotežu.

  1. Započinjanje treninga bez vježbi zagrijavanja i rastezanja.

Ako preskočite vježbe za rastezanje i zagrijavanje, postoji opasnost od neugodnih ozljeda, kao što je istegnuće mišića, koje može biti vrlo neugodno i vrlo bolno, a posljedice možete osjećati nekoliko dana, čak i tjedana. Time također možete umanjiti učinkovitost treninga. Rastezanjem mišića povećat ćete protok krvi u mišićima, što će ih učiniti fleksibilnijima te smanjiti mogućnost ozljeda. Osim toga, boljom cirkulacijom krvi povećat ćete razmjenu tvari u stanicama. Kako bi ozljede mišića sveli na minimum, poslije svakog vježbanja preporučuje se istezanje mišića.

  1. Za skidanje masnih naslaga na trbuhu – trbušnjaci.

Kada su u pitanju trbušnjaci, i žene i muškarci žele istu stvar, a to je čvrst, ravan i definiran trbuh. Pogreške koje čini većina sa željom postizanja ovog cilja je u tome što definirane trbušnjake pokušavaju postići – trbušnjacima. Izvođenje stotine trbušnjaka dnevno nema nikakve veze s postizanjem definiranog trbuha. Dok ne istopite masne naslage s trbušne stijenke, možete zaboraviti na definirane trbušnjake. To ćete postići smanjenim unosom kalorija u organizam, intenzivnim aerobnim treningom i intenzivnim, total-body treningom snage. Naravno, morate biti jako strpljivi, jer puno ljudi odustaje od željenog cilja samo zato što su nestrpljivi, a zapravo se nalaze na jako dobrom putu. I na kraju, jedina stvar koju ćete eventualno postići stotinama trbušnjaka dnevno su čvrsti trbušni mišići.

  1. Najvažniji su rezultati koje pokazuje vaga.

Kilogrami koje pokazuje vaga trebaju biti važni i motivirati vas, ali nemojte svaki dan očekivati rezultate. Vježbe za učvršćivanje tijela mogu pokazati rezultate u vašem izgledu, a da ih ne pokaže u kilogramima, odnosno na vagi. Najbolje je da učinkovitost vježbanja ocjenjujete po tome kako se osjećate u vlastitom tijelu.

  1. Izbjegavanje vježbi s utezima.

Mnoge žene boje se da će „nabiti“ previše mišića vježbama s utezima te ih zato izbjegavaju i rade samo kardio vježbe. Svaki bi trening trebao biti izbalansiran, što znači da su vam potrebne i kardio vježbe, ali i vježbe s utezima. Žene, naravno, imaju manje testosterona u tijelu od muškaraca, zbog čega umjereno vježbanje s utezima ne može od žena napraviti bodybuildere. Ako tijelo ima veliku mišićnu masu, sagorijeva višak kalorija, čak i kada miruje. Zato nemojte preskakati vježbe s utezima (opterećenjem) da biste izgradili svoje tijelo.

  1. Korištenje istog fitness plana duže vrijeme.

Jako je važno da imate fitness plan po kojem ćete se orijentirati pri vježbanju, ali je isto tako važno i da taj plan mijenjate i nadograđujete. Ako su to već ustaljeni, rutinski treninzi, s vremenom se tijelo navikne i počinje sagorijevati manje kalorija. Dakle, radite raznovrsne vježbe i povećavajte intenzitet.