Novosti Udruge

NAJAVA Obilježavanje 29. obljetnice tragedije u Draganićkim Mrzljakima

U organizaciji Udruge pripadnika 129. brigade ZNG/HV branitelja u nedjelju, 8. studenoga 2020., se u Draganićkim Mrzljakima obilježava 29. obljetnica pogibije 17 hrvatskih branitelja.

Podsjetimo, 08. studenog u 14.05 sati 1991. godine iz pravca juga pojavila su se dva zrakoplova JNA koja su raketirala barake u kojima su bili hrvatski branitelji pripadnici 2. bojne 129. brigade. Od rakete koja je direktno pogodila baraku na mjestu je poginulo 17 branitelja, a dvadesetak ih je teže i lakše ranjeno.

Zbog trenutne nepovoljne situacije vezane uz koronavirus, obilježavanje je organizirano po izmijenjenom protokolu i uz poštivanje svih propisanih mjera i preporuka.

Tako je upriličeno samo polaganje vijenca i paljenje svijeća uz kratku molitvu za sve poginule i umrle branitelje kod spomenika iza Memorijalne kapelice.

Preporučeno je da uz rodbinu poginulih branitelja, u manjem broju sudjeluju i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata samo sa jednim predstavnikom, kao i predstavnici lokalne samouprave s najmanjim brojem izaslanika.

Podsjetimo, karlovačka 129. brigada Hrvatske vojske ustrojena je 23. listopada 1991. godine u presudnim trenucima obrane Karlovca i karlovačke regije. Brigada je egzistirala nešto više od 400 dana do 15. prosinca 1992. godine, a djelovala je pod zapovjedništvom 4. Operativne zone Karlovac. Tijekom postojanja i borbene uporabe kroz brigadu je prošlo više od 2.800 branitelja od čega je njih 28 položilo život na oltaru domovine, dok je 78 branitelja ranjeno.

IZVOR I FOTO – Karlovacki.hr

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.