Novosti

NAJAVA Novi film HTV-a “Pume” – u ponedjeljak na HRT1

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 14. prosinca 2020. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 20.10 sati počinje s prikazivanjem dvodijelnog dokumentarnog filma Pume.

Sedma gardijska brigada Pume jedna je od najslavnijih postrojbi Hrvatske vojske izrasla iz Domovinskog rata. U svom ratnom putu ima najviše oslobođenih gradova i prostor velik kao Međimurje, a prva je ušla u Knin i podigla hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi. Više od 500 ranjenih te 91 poginuli i jedan nestali branitelj svjedoče o tri godine rata na terenu do završetka u operaciji Južni potez i izlasku pred Banju Luku.

U prvom dijelu ovog dokumentarnog filma pratimo Varaždinski osmodnevni rat i zauzimanje vojarni koji su bili tek uvod u priču o varaždinskim ratnicima. Osnivanje 5. bojne Tigrova na Vinici i odlazak na dubrovačko ratište omogućili su kasniji osnutak 7. gardijske brigade Puma. Brigada je osnovana 23. prosinca 1992. te od prvih terena oko Karlovca i Zadra, 1994. godine kreću na Dinaru. Tu počinje put pobjedničke 7. gardijske brigade – od “Zime ’94”, preko “Skoka 1” i “Ljeta ’95” do sjajne “Oluje”, i prve postrojbe Hrvatske vojske koja je ušla u Knin i podigla hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi.
U drugom dijelu priču o Pumama vraćamo u vrijeme početka slave. “Zima ’94” je bila početak slavnog pohoda, u teškim uvjetima i nestvarnim prigodama brigada ostvaruje najbolje rezultate. Iz dana u dan bojišna se crta pomicala jer je svakog dana trebalo uzeti bolju poziciju za sutra. Operacija “Skok 1” bila je kruna toga uspjeha iz koje nastaje operacija “Ljeto ’95”.

“Ljeto 95” bila je operacija koja je definitivno zadala smrtni udarac željama tzv. Krajine da se prisajedini s maticom Srbijom. Ratne operacije za ulazak u Knin bile su nevelikog intenziteta ali pobjeda je bila veličanstvena. No, Pume nisu imali vremena za odmor i slavlje. Trebalo je izaći na državne granice i zaštiti ih od mogućeg protuudara.
“Maestral” je nova maestralna pobjeda hrvatskih snaga a ključnu ulogu opet igra 7. gardijska brigada Puma.

Posljednja operacija hrvatskih vojnih snaga “Južni potez” pokazala je svu snagu Hrvatske vojske. Ta operacija dovela je do potpisivanja Daytonskog sporazuma i okončanja rata na prostorima Bosne i Hercegovine.

Ratni snimatelj: Petar Malbaša
Scenarij: Darko Dovranić
Režija: Darko Dovranić
Montaža: Jadranko Kakša
Producent: Marko Kaić
Produkcija: HTV 2020.
Snimatelji: Ivan Brezovec, Davorin Gecl

IZVOR – Scena.hr

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.