Domovinski rat Heroji Domovinskog rata Izdvojeno

„Kada sam ranjen moje prve riječi doktoru bile su – ja hoću živjeti.“ – sjećanje na Juru Planinića

Na današnji dan, 11. listopada 1995. godine, hrvatske snage našle su se, u operaciji „Južni potez“ nadomak Banja Luke. Hrvatski topnici imali su grad na Vrbasu „u šaci“. Među njima, u sastavu topničko-raketne bitnice 1. hrvatskog gardijskog zdruga našao se i Jure Planinić. Nakon što su dostigli zadane položaje, Planinić i njegovi suborci krenuli su utvrđivati crtu obrane. Uskoro je nastao pakao u kojem je život izgubio heroj Domovinskog rata Toni Višnjić dok Marijan Bišćan i Jure Planinić teško ranjeni. Jure Planinić, 100%-tni hrvatski ratni vojni invalid, prisjetio se teškog stradanja:

„Mi smo potjerali neprijateljske snage koje su nakon toga dojavile naše položaje svojim topnicima. Odjednom nas je poklopio njihov višecjevni bacač raketa „OGANJ“. Toni je nažalost poginuo, a Marijan Bišćan i ja teško smo ranjeni. Marijan je prije par godina preminuo, a ja se još borim s posljedicama kao 100% hrvatski ratni vojni invalid. Stradala mi je lijeva noga ispod koljena, debelo meso i trbuh. Naime od detonacije, došlo je i do zapetljaja crijeva što me umalo stajalo života.“

Jure Planinić rođen je 16. ožujka 1968. godine u selu Krehin Gradac kraj Čitluka u Hercgovini. Bio je najmlađi od petero djece u tradicionalnoj hercegovačkoj obitelji u kojoj su se poštivali vjera i domovina. Školovao se u Čitluku, a prije rata radio je kao redar u disco klubu te u Vinariji Čitluk.

Zajedno s bratom Jakovom te par prijatelja 1991. godine napušta rodnu Hercegovinu te dragovoljno odlazi u Zagreb gdje se stavlja na raspolaganje napadnutoj Hrvatskoj. Najprije je raspoređen u Jedinicu za posebne zadatke Rakitje, a osnutkom Zbora narodne garde postaje pripadnik elitne postrojbe Bojna Zrinski. Pod zapovjedništvom Ante Rose prolazi složenu obuku te odlazi na prva ratišta u Slavoniji.

Zajedno s nekoliko pripadnika Bojne Zrinski, po nalogu generala Rose, Jure Planinić poslan je u Hercegovinu gdje se osniva prva profesionalna vojna postrojba Hrvatske zajednice Herceg-Bosne pod nazivom Bojna Knez Branimir. Jure Planinić, zajedno sa suborcima preuzima zapovjedne dužnosti te provodi obuku. Iz Bojne se uskoro razvija Pukovnija, a zatim i 1. gardijska brigada HVO-a koja je nosila naziv po Anti Bruni Bušiću. S njom Planinić prolazi brojna krizna žarišta ratom zahvaćene BiH, a dio 1993. godine provodi na ratištima u Hrvatskoj.

U studenom 1993. general Roso preuzima zapovjedništvo nad glavnim stožerom Hrvatskog vijeća obrane te se Jure Planinić vraća u BiH. Tijekom 1994. godine bio je, pored ostaloga, angažiran na osiguranju štićenih osoba. Nakon formiranja 1. hrvatskog gardijskog zdruga, u koji ulazi i Bojna Zrinski, Jure se vraća u matičnu postrojbu te svoj ratni put nastavlja kao pripadnik Zdruga koji je okupio najelitnije postrojbe Hrvatske vojske. Do teškog ranjavanja prošao je sa Zdrugom niz akcija i operacija. Nosio čin stožernog narednika te je odlikovan najvećim odlikovanjima – Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom Trolista, Redom Hrvatskog križa, Redom Nikole Šubića Zrinskog, ordenom Zrinski i Frankopani itd.

S posljedicama ranjavanja Jure Planinić borio se cijeli život, ali je bio nepokolebljivog i vedrog duha. Mnoge godine života posvetio je radu u HVIDRA-i, a u zagrebačkom ogranku obnašao je dužnost potpredsjednika. U posljednje se vrijeme počeo intenzivnije baviti i pčelarstvom. Ove godine za Braniteljski.hr dao je intervju u sklopu projekta „Utjecaj pandemije koronavirusa na život 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida“ u kojem je pored ostalog kazao:

„Ja sam borbenog duha. Do prije pet godina nisam se dao u kolica nego sam bio na štakama. Tek kada mi se kila ukliještila morao sam u kolica. Taj borbeni duh nije me napustio ni u ovo vrijeme pandemije i ne može se slomiti. Kada sam ranjen mene su odvezli u splitsku bolnicu. Moje prve riječi doktoru bile su – ja hoću živjeti. Takav je moj stav i danas.

Nažalost, svega mjesec dana kasnije, 15. kolovoza 2021., Jure Planinić iznenada nas je napustio upravo zbog komplikacija izazvanih teškim ranjavanjem. Iza sebe ostavio je suprugu Maju i kćer Jelenu. Pokopan je 20. kolovoza na groblju Markovo polje kraj Zagreba u nazočnosti brojnih ožalošćenih suboraca i kolega, a sprovodu je nazočio i potpredsjednik vlade Republike Hrvatske Tomo Medved.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Domovinskirat.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.