Novosti

Jukić: Franjo Tuđman abolirao je za pobunu, ne za ratne zločine.

juka

Dražimir Jukić  gostujući u Studiju 4 na HRT-u prokomentirao je još jednom braniteljske zahtjeve i postupke vladajuće elite. 

Dražimir Jukić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i jedan od vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj, gostujući u Studiju 4 na HRT-u, povodom sastanka s premijerom i minstrom branitelja, prokomentirao je realnost braniteljskih zahtjeva.

Objasnio je zašto više ne žele razgovarati s Matićem u okviru ovih sastanaka:

 

“Vidjeli smo i danas gdje je bilo 50-ak krovnih udruga na nivou Republike Hrvatske, bilo je 40-ak pitanja. Postavljana su pitanja, znači razlozi problema hrvatskih branitelja. Nijedan razlog ministar nije iznio u prijašnjim sastancima s predsjednikom Vlade, obmanjivao je javnost, hrvatske branitelje, samog premijera, ne možemo mu vjerovati, ne govori istinu.”

Dodao je da su branitelji 232 dana u Savskoj, a da se tek sada sastaju s premijerom i ministrom:

“Mogli smo se drugi dana sastati, riješiti sve ove probleme i riješiti prosvjed u Savskoj. Zašto se baš sada ovo događa, nije mi jasno.”

Upitan mogu li branitelji bolje argumentirati zahtjeve, rekao je da bi Ministarstvo trebalo imati stručne ljude koji će vrlo lako prepoznati problem. O registru agresora kaže: 

“Imamo novi zakon o žrtvama seksualnog zlostavljanja. Kako ćemo mi znati tko je zlostavljao te gospođe koje su silovane ako ne znamo koja je postrojba bila, koji vojnik gdje? Zašto ne bismo imali taj registar?

 

Kako znati koji su zločinci? Bilo je riječi da ih je predsjednik Franjo Tuđman abolirao. Abolirao ih je za pobunu, ali ne za ratne zločine. Takve ljude treba kazniti. Ako se napravi registar agresorske vojske, puno ćemo lakše moći doći do ratnih zločinaca.”

Tvrdi da agresori mogu ostvarivati i prava preko Zakona o civilnim žrtvama rata. 

Što se tiče odluke prema kojoj se nakon 2005. ne može oboljeti od PTSP-a, podsjetio je da je o tome bilo riječi na prvom sastanku:

“Ministar nije znao previše odgovoriti. To je donijela bivša vlada, ali zašto to ne promijeniti. Branitelj tek kad umre, ili ne daj Bože počini suicid, njegova obitelj tek tada ostvari prava, zar to nije žalosno?”

Oko novog sastanka ništa specifično nije zakazano. Nakon 234 dana u šatoru ne mogu biti optimistični, ali su spremni za razgovor i dijalog. Zaključio je da u šatoru u Savskoj ostaju do daljnjega, “najvjerojatnije do ispunjenje zahtjeva”.

Izvor: direktno.hr

Foto: screenshot

 

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.