Novosti

Izložba fotografija “Hrvatski ratnici – Ukrajina”

Moto klub specijalne policije iz Domovinskog rata i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata pozivaju Vas na otvorenje izložbe fotografija autora Tomislava Veića “Hrvatski ratnici – Ukrajina” u povodu 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata u utorak, 07. svibnja 2019. godine u 19 sati u Galeriji specijalne policije, Trg žrtava fašizma 1, Zagreb.

Izložba umjetničkih fotografija HRVATSKI RATNICI – UKRAJINA 1918./2018. dio je istoimenog projekta Moto kluba specijalne policije iz domovinskog rata (MKSP) a koji je u cjelini svojim nazivom, sadržajem i porukom posvećen hrvatskom ratniku u svim povijesnim vremenima.

Projekt je uključivao putovanje motorima od Hrvatske do Ukrajine, obilježavanje i odavanje počasti poginulim hrvatskim vojnicima na području Galicije i Bukovja tijekom I. svjetskog rata, susret s lokalnim vlastima i policijom. Upravo na temelju prikupljenih materijala s putovanja MKSP pripremio je dokumentarni film i predmetnu izložbu umjetničkih fotografija.

Autor fotografija Tomislav Veić, ujedno i sam branitelj, posebne trenutke na putovanju dijelio je s članovima MKSP, a oni ih sada zajedno, fotografijom kao zaustavljenim trenutkom, žele podijeliti i s posjetiteljima ove izložbe.

Fotografije prate sedmodnevno putovanje u Ukrajinu na koji su članovi MKSP krenuli 18. lipnja 2018. iz Zagreba te ga nastavili kroz Mađarsku, Poljsku i Češku. Prethodno su svoj osobni doprinos misiji putovanja članovi MKSP iskazali na vrlo dojmljiv način: svaki je iz svoga kraja donio grudu zemlje na oltar Domovine na Medvedgradu. Blagoslovljena zemlja razasuta je po grobištima stradalih Hrvata u Ukrajini, njih gotovo 70 000, koji se nikad nisu vratili u svoj rodni kraj, kako bi majka Domovina, makar simbolički, ponovno zagrlila svoje sinove.

Na svom putovanju članovi MKSP posjetili su, odali počast i obilježili brojna mjesta stradanja hrvatskih vojnika iz I. svjetskog rata. No posebnu pozornost iskazali su na Užočkom prijevoju, mjestu gdje su ratovali hrvatski ratnici u uvjetima vrlo sličnim onima u kojima su ratovali i hrvatski specijalci na Velebitu, a ujedno i jednom od najvećih stratišta Hrvata u Prvom svjetskom ratu, donedavno neobilježenom. Članovi MKSP ispravljajući stoljetnu nepravdu dali su izraditi spomen ploču od bračkoga kamena s posvetom ratnika ratniku na hrvatskom i ukrajinskom jeziku. Uz potporu lokalnih ukrajinskih vlasti ta je spomen ploča sada trajni podsjetnik i spomenik hrvatskome ratniku u Ukrajini.

 

IZVOR: UVSJP “ALFA”

O autoru

Ivor Mateljan