Kultura Novosti

Izložba “2 umjetnika”

U Galeriji specijalne policije na Trgu žrtava fašizma 1, Zagreb otvorena je izložba pod nazivom “2 umjetnika”. Svečano otvorenje održano 22. siječnja okupilo je brojne posjetitelje, a izložba će biti otvorena do 4. veljače 2019. Izložba prikazuje crteže i skulpture 2 autora, Stipe Renića i Josipa Joška Sopte.

Joško Sopta je 2006. godine doživio teški moždani udar, vrste koju tek rijetki prežive te je od onda 100%-tni invalid. Iako ruku može micati tek nekoliko centimetara to ga nije spriječilo da prije dvije godine svoju utjehu nađe u umjetnosti i crtanju. Sopta pri crtanju koristi najviše olovku i suhi pastel, a najčešći motivi njegovih crteža su Bog, Gospa, križ, srce i cvijeće.

Stipe Renić je hrvatski branitelj i pripadnik 1. gardijske brigade “Tigrovi”. Poznat je kao slobodni umjetnik, antikvar i jedan od osnivača Sajma antikviteta na Britanskom trgu u Zagrebu. Do sada je organizirao mnoge likovne kolonije i izložbe posvećene hrvatskim braniteljima.

 

FOTO: Stipe Renić

 

O autoru

Marijana Dangubic

Rođena 1.9.1992.u Dubrovniku. Magistrica je politologije, smjer nacionalna sigurnost i medjunarodni odnosi. Voli druzenja s prijateljima, čokoladu i putovanja. Od rujna 2018. aktivna članica udruge Rast i novinarka na portalu braniteljski.hr