Novosti

Dr. Ivo Lučić: Zašto bi trebalo preispitati profesora Antu Barišića na FPZG-u

ivolucic

Vezivanje za radijator španjolkama, prijetnje pištoljem, izbacivanjem kroz prozor. Ove je metode, tvrdi Grubišić, primijenjivao udbaš koji ruši Karamarka.

“Ako se pokažu točnima izjave Marka Grubišića o tomu kako ga je Ante Barišić, kao djelatnik SDS-a, obrađivao u tzv Laščinskom procesu, bespredmetno je govoriti o gospodinu Barišiću kao profesoru na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu”, rekao je u razgovoru za Direktno ugledni povjesničar dr. Ivo Lučić.

“To tim više što se gospodin Barišić sam uključio u arbitriranje u političkim procesima ove zemlje. Da se razumijemo, živimo u civiliziranoj i demokratskoj zemlji, ne zagovaramo nikakve prijeke društvene sudove, no potpuno je jasno kako bi se, ako se pokaže točnim ono što je svjedočio gospodin Marko Grubišić u Jutarnjem listu, radilo o uskraćivanju elementarnih ljudskih prava. Zbog toga bi trebalo preispitati profesuru gospodina Barišića”, naglasio je Ivo Lučić.

U očekivanju reakcije Fakulteta političkih znanosti, dojma smo kako bi javne ustanove morale bolje razmišljati o tome kakve kadrove postavljaju kao uzor budućim generacijama.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Marko Grubišić progovorio je u intervjuu za nedjeljni Jutarnji list o istupu Ante Barišića koji je podržao Manolićeve tvrdnje kako je Karamarko bio doušnik Udbe. Na pitanje zašto se baš sada odlučio istupiti u medijima i što mu je Ante Barišić učinio pa ga želi diskreditirati, odgovorio je:

”Želim samo reći istinu o tome što mi je Udba učinila 80-tih godina, predvođena u mom slučaju upravo Antom Barišićem koji je bio njihov nadobudni djelatnik. Ono što mi je Barišić radio, najbolje sam opisao 1991. godine u izjavi koju sam tada dostavio Uredu predsjednika Franje Tuđmana, nakon što ga je imenovao savjetnikom za osiguranje. Napisao sam mu sljedeće:

“Gospodin Barišić jedan je od isljednika, tada postojeće službe SDS-a, koji su se služili represivnim mjerama izvan zakonskih ovlaštenja za vrijeme isljeđivanja u krivičnom postupku poznatom kao ‘Laščinski proces’, nazvan akcija ‘Namještaj’, 1982/1983. godine. Na mene tada primijenjene metode Barišićevog isljeđivanja su: vezanje za radijator posebnim lisicama (po njemu tzv. ‘španjolkama’) uz grube nasrtaje kojima je pokušavao iznuditi njemu željene odgovore, česta upotreba prijetnji pištoljem prislanjanjem istog na sljepoočnicu uz prijetnju ubojstvom, prijetnja izbacivanja kroz prozor s trećeg kata uz režiju moga bijega, metodom ispitivanja na detektoru laži kreirao je moje odgovore na izrežirana pitanja (povezanost s emigracijom, postavljanje bombe u NAMI i sl.), i kao posljedicu ‘obećavao’ robiju od 15 do 20 godina, uz sve gore navedeno tvrdio je da i moji odvjetnici Željko Olujić i Ivan Gabelica pripadaju ‘ustaškoj bandi’ i da su zatvoreni u istoj zgradi te da mi neće pomoći”. Ta izjava dostavljena je tada predsjedniku Tuđmanu.”

Izvor: direktno.hr

Foto: Matea Petrović

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.