Novosti

HRT PRIKAZUJE – “Ugriz risa” o bitci za Delnice

17. prosinca 2020. na HRT – HTV 2 u 18:15

U jesen 1991. godine Hrvatska je krajnjim naporima odbijala napade pobunjenih Srba, četnika i JNA. Hrvatskim bojovnicima počelo je nedostajati streljiva. Glavni stožer OS Republike Hrvatske 3. studenoga 1991. godine odlučio je pokrenuti akciju zauzimanja velikih skladišta streljiva u Delnicama kako bi barem privremeno riješio taj problem.

Nakon kratkog i dramatičnog okršaja oficiri i vojnici JNA su se predali. Zarobljeno je više od 6.000 tona raznog artiljerijskog i pješačkog streljiva, mina, raketa i eksploziva. Sudbina Hrvatske je bila odlučena.

Film “Ugriz risa” obiluje arhivskim snimkama ove akcije. Film u produkciji riječkog Istra filma ostvaren je sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja i Primorsko-goranske županije.

Snimatelji ostvarenja su Valentin Ivančić i Mladen Briški, redatelj i scenarist Bernardin Modrić, montažer Tin Kowalski, direktor fotografije Robert Kalčić, a skladatelj Igor Karlić.

IZVOR – HRT

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.