Heroji Domovinskog rata Izdvojeno

Legionar u obrani Domovine – sjećanje na heroja Domovinskog rata Aldu Lučeva

Na današnji dan, 31. kolovoza  2008. godine, preminuo je brigadir Aldo Lučev, heroj Domovinskog rata.

Lučev, poznat kod suboraca pod nadimkom „Sablja“, rođen je 1. srpnja 1957. godine u Laduču kraj Zaprešića, a korijene vuče s otoka Prvića u šibenskom arhipelagu. Nakon završetka srednje škole u Zagrebu, odlazi u Padovu gdje upisuje medicinski fakultet. Ipak nemiran duh, odveo ga je u Francusku gdje se 1983. godine pridružio Legiji stranaca.

Ondje je po završetku obuke bio nadređeni kaplar u jednom od vodova, o čemu svjedoči i Miljenko Filipović, njegov suborac i bivši zapovjednik 1. hrvatskog gardijskog zdruga, naglašavajući da se uz pomoć Lučeva na početku svoga puta u Legiji stranaca brzo snašao i uspio uklopiti tako da ga nadređeni zapamte po dobru:

Naravno, osim htijenja i psiho-fizičkih sposobnosti u prvom razdoblju vojne karijere u Legiji potrebno je imati sreće i snalažljivosti. Ja sam imao veliku sreću što je u mojem vodu nadređeni kaplar bio pokojni Aldo Lučev. On mi je puno pomogao u tom prvom razdoblju. Rekao mi je da se javim uvijek kada nadređeni pitaju: „Tko želi biti volonter?“, odnosno kad traže dragovoljca za neku zadaću. Uistinu, ja sam se stalno javljao i oni su me stalno uzimali za zadatke. Ali kasnije, kad su me upamtili, više me nisu uzimali već su naprotiv izabirali one koji se uopće nisu javljali. Ti i slični savjeti pokojnog Lučeva mnogo su mi pomogli.

S Miljenkom Filipovićem godinama kasnije kao pripadnik 1. Hrvatskog gardijskog zdruga

Godine 1985., na vlastiti zahtjev, Lučev prelazi u 3. pješačku pukovniju Legije stranaca (3e régiment étranger d’infanterie) koja se nalazi(la) u Francuskoj Gvajani u Južnoj Americi. Džungle Amazone postale su njegov novi dom. Ondje je u dvije godine osim vojnih vještina usavršio i znanje iz medicine jer je na sebe preuzimao i ulogu bolničara u vrlo složenim tropskim uvjetima. Po povratku u Francusku Aldo je pristupio 2. pješačkoj pukovniji (2e régiment étranger d’infanterie). Kao bolničar u sanitetu odlično se snašao izvršavajući niz složenih zadataka. Prva misija bila je sa zadatkom uspostave mira i stabilnosti u glavno gradu bivše francuske kolonije Centralnoafričke Republike – Banguiu. Iduća operacija Legije stranaca u kojoj je sudjelovao Lučev, operacija „Requin“ (hrv. morski pas) u Gabonu, bila je ključna u zaštiti francuskog stanovništva koje se ondje našlo usred sukoba za vlast. Vrhunac njegove legionarske karijere svakako je bila operacija „Pustinjska oluja“  u Iraku u kojem je proveo 7 mjeseci.

Kada je postalo jasno da u Hrvatskoj počinje rat te da će svoje znanje moći upotrijebiti u borbi za Hrvatsku samostalnost i neovisnost Lučev napušta Legiju stranaca. Zajedno sa skupinom hrvatskih legionara odlazi u pomoć obrani Domovine. Preko Italije i Slovenije Aldo Lučev stigao je u Hrvatsku, a zajedno s njime i Bruno Zorica-Zulu, Miljenko Šimičević-Slave, Stanko Krešo, Joža Kamenar, Pero Vincetić, Damir Bartolić dok im se naknadno pridružio i Ilija Tot.

“Sablja”, “Zulu” i “Slava”

Lučev se po dolasku u Hrvatsku pridružio novooformljenim specijalnim postrojbama, postavši dozapovjednikom specijalne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske – bojne “Zrinski”. Po osnutku bojne započela je i obuka novih pripadnika, a uz zapovjednike Rosu i Filipovića, upravo je Aldo Lučev, zajedno s Antom Glavinićem, bio zadužen za praktičnu obuku pripadnika postrojbe.

Nakon što je 1994. godine osnovan 1. hrvatski gardijski zdrug, a njegovu sastavu, među ostalima, pridružena bojna Zrinski, Aldo Lučev postao je načelnik Odsjeka za operativno-nastavne poslove u Zdrugu. U svojem bogatom ratnom putu, kao pripadnik bojne Zrinski i 1. hrvatskog gardijskog zdruga, borio se na ratištima diljem Hrvatske i BiH.

Njegov vedar duh i danas živi u sjećanjima Aldovih suboraca

Preminuo je 31. kolovoza 2008. godine te je 3. rujna uz najveće vojne počasti pokopan na mjesnom groblju Laduč pokraj Zaprešića.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Naslovna fotografija – Aldo Lučev (u prvom planu) s pripadnicima bojne „Zrinski“ na dubrovačkom ratištu 1992. godine

 

Izvori

Literatura
Monografija 1. hrvatski gardijski zdrug. Zagreb: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Glavni stožer Oružanih snaga RH, 2011.

Internet
Renata Rašović: “Legionar koji je stvarao hrvatske komandose”, Večernji list, pristup ostvaren 31.8.2020., https://www.vecernji.hr/vijesti/legionar-koji-je-stvarao-hrvatske-komandose-1274802

Tomislav Šulj: “Hrvati legionari odlaze u ljeto 1991.”, Vojna povijest, pristup ostvaren 31.8.2020., https://vojnapovijest.vecernji.hr/vojna-povijest/hrvati-legionari-odlaze-u-ljeto-1991-907918

Tomislav Šulj: “Miljenko Filipović – jedan od prvih zapovjednika specijalnih vojnih postrojbi Hrvatske vojske”, Crne mambe, pristup ostvaren 31.8.2020., https://crnemambe.hr/crne-mambe/stalne-rubrike/ratovi/u-vihoru-rata/3825-miljenko-filipovic-jedan-od-prvih-zapovjednika-specijalnih-vojnih-postrojbi-hrvatske-vojske-1-4-domoljubni-portal-cm-u-vihoru-rata

Facebook stranica 1. HRVATSKI GARDIJSKI ZDRUG

O autoru

Borna Marinić

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.