Novosti

“Fićo” s motivima grada heroja plijeni pažnju gdje god stigne

Bijela Zastava 750, popularni fićo, s prednjom haubom oslikanom simbolima grada heroja na Dunavu, poput vodotornja, vučedolske golubice…, atrakcija je gdje god se pojavi u Hrvatskoj.Ušminkani je to limeni ljubimac Vukovarca Ivana Maganića zvanog Dida, vukovarskog branitelja i logoraša, s kojim je u posljednjih osam godina prešao 200.000 kilometara, od Vukovara do Jadrana, preko BiH, do Njemačke.

Taj je automobil moj hobi i ljubav još iz mladosti, otkriva 60-godišnji Maganić, sjećajući se kako je svoga prvog fiću kupio još 1983., a do Domovinskog rata još dva. Tada nas je većina vozila fiću, a održavale su se i utrke, kazuje, i dodaje kako je trebalo proći 20-ak poratnih godina da u svom gradu iznova provoza vlastitog fiću, danas zapravo, i jedinoga na cestama Vukovara.

(izvor Glas Slavonije)

Više o ovom atraktivnom limenom promicatelju grada heroja pročitajte u izvornom članku u Glasu Slavonije.

FOTO – Toni Ugrin

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.