Izdvojeno Udruge

EU projekt „Briga za branitelje“ – kroz dvije godine pružena pomoć u kući za 33 hrvatska branitelja

U veljači 2019. godine Udruga veterana, vojnika i domoljuba počela je s provedbom EU projekta „Briga za branitelje“ čiji je cilj bio pridonijeti povećanju socijalne uključenosti i unaprjeđenju kvalitete življenja hrvatskih branitelja, kroz pružanje usluge pomoći u kući pri obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti i usluge povremenog prijevoza u svrhu odlaska liječniku i uključivanja u društvene aktivnosti. O projektu je progovorio predsjednik Udruge Dražen Hrženjak.

Na koji je način Udruga veterana, vojnika i domoljuba provodila spomenuti projekt?

Za potrebe pružanja usluga predviđenih projektom, zaposlene su 4 osobe koje su hrvatskim braniteljima pomagale u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti, a nabavljeno je i vozilo potrebno za prijevoz sudionika projekta.

Na završnoj konferenciji koju ste održali 15. veljače 2021. godine široj ste javnosti predstavili rezultate projekta. Kako je ona izgledala?

Na završnoj konferenciji kojoj se moglo pristupiti i putem Zoom aplikacije navedeni su rezultati projekta, a osobno iskustvo sudjelovanja u projektu s nazočnima su podijelili jedan zaposlenik – gerontodomaćin i jedan korisnik usluge – hrvatski branitelj.

Što su istaknuli u svojim obraćanjima?

Obojica su istaknula kako su im životi obogaćeni ovim pozitivnim iskustvom te kako su kroz dvije godine zajedničkog suživota postali prijatelji, a to će ostati i nakon završetka projekta.

Kako je uopće došlo do jednog ovakvog hvalevrijednog projekta?

Projekt je prijavljen je u sklopu ESF poziva “Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata”, prvoga poziva iz Europskog socijalnog fonda usmjerenog specifično braniteljskim udrugama. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.233.812,00 kuna, od čega je iznos EU potpore 1.048,740,20 kuna.

Vaša Udruga nositelj je sada već nekoliko ozbiljnih projekata o čemu smo već vodili razgovor. Koji su daljnji planovi?

Udruga veterana, vojnika i domoljuba kontinuirano radi na poboljšanju kvalitete života hrvatskih branitelja kroz niz projekata i programa koje provodi, a ista će se praksa nastaviti i nakon završetka ovoga projekta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Detalje o projektu, njegovim fazama i rezultatima ostvarenima u protekla 24 mjeseca, možete vidjeti na web stranici http://uvvid.hr/briga-za-branitelje.asp , a sve dodatne informacije možete zatražiti putem mail adrese: info@uvvid.hr.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.