Domovinski rat Izdvojeno Novosti Povijest

Domovinski odgoj u školama – tematska priprema za nastavnike “Djetinjstvo u Domovinskom ratu” i film „Od toga dana“ u kurikulumu nastave povijesti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je, na temelju pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje, tematsku pripremu za nastavnike povijesti Djetinjstvo u Domovinskom ratu, kao dio predmetnog kurikuluma nastavnog predmeta Povijest te upotrebu i korištenje dokumentarnog filma „Od toga dana…“ u odgojno-obrazovne svrhe.

U sklopu filma izrađen je i nastavni materijal koji je postao sastavni dio kurikuluma nastave Povijesti kroz temu Djetinjstvo u Domovinskom ratu. Film „Od toga dana…“, odobren je za korištenje u odgojno-obrazovne svrhe u više nastavnih predmeta: Povijest, Vjeronauk i Hrvatski jezik za osnovne i srednje škole. Nastavni materijal izradile su prof. Vjera Brković, s Odjela za povijest-Hrvatsko katoličko sveučilište i Marta Bačić, mag. hist. Također, za potrebe izrade nastavnog materijala Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata ustupio je fotografije i dječje crteže.

Nastavni materijal obrađuje temu iz kurikuluma Povijesti „Djetinjstvo u Domovinskom ratu“. Opis teme prikazuje život stanovništva te njihovu svakodnevicu na područjima Republike Hrvatske koja su od 1991. do 1995. godine bila ugrožena velikosrpskom agresijom. Domovinski rat prisilno je mijenjao i prilagođavao način života ratnoj stvarnosti. Rat je zahvatio svaku poru ondašnje zbilje. U fokusu ovog nastavnog materijala nalazi se dječja populacija i utjecaj rata na nju, s naglaskom na socijalne, psihološke te svakodnevne promjene. Glavni je cilj bio ukazati kroz prikaz životne svakodnevnice na dječju patnju, stradanja i žrtve Domovinskog rata. Analizom dokumentarnog filma „Od toga dana…“, učenici će se senzibilizirati za dubinu patnje mnoge djece i njihovih obitelji za vrijeme trajanja Domovinskog rata te će na taj način shvatiti neprocjenjivu vrijednost ljudskog života, uz poruke ljubavi i praštanja.

U tematskoj pripremi sadržaj je razrađen kao blok sat, uz isječke iz filma, originalne fotografije i dječje crteže, osmišljene su i aktivnosti za učenike.  U digitalnim alatima pripremljeni su radni listići i PowerPoint prezentacija, a onda se nakon obrade za domaću zadaću (d.z.) može dati cijeli film za pogledati (60 min). Ideja je da se ovaj materijal koristi za Dan sjećanja na žrtve Vukovara te će ga u novoj školskoj godini isprobati sa svojim učenicima. Nastavni materijal je pažljivo prilagođen djeci kako bi ih odgajali da vide vrijednost ljudskog života na stvarnoj ljudskoj patnji i žrtvi, da vide što znači oprostiti i ljubiti.

Ideja je autora ovakvim materijalima poticati domovinski odgoj u odgojno-obrazovnom sustavu te djeci na primjeren način približiti stvarnost i zbilju Domovinskog rata.

Stručno mišljenje AZOO: „(…) film Od toga dana…, može poslužiti i za izvođenje nastave medijske kulture u okviru nastave Hrvatskog jezika u osnovnoj i srednjoj školi, uporabu filma u školskim odgojno-obrazovnim ustanovama i, prema zamisli i prijedlogu autorica materija, kao audiovizualni predložak za nastavu Povijesti i Vjeronauka (…).“

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Vjera Brković