Domovinski rat Izdvojeno

Djelovanje Informativno propagandne službe pri 117. brigadi Hrvatske vojske

Nakon što smo se u prethodnom članku upoznali s djelovanjem službe za Informativno propagandnu djelatnost 121. brigade, danas ćemo proći kroz aktivnosti takve službe pri 117. koprivničkoj brigadi Hrvatske vojske.

Ona je postojala od 3. listopada 1991. kada je formirano i zapovjedništvo 117. brigade Zbora narodne garde. Pomoćnikom zapovjednika brigade za IPD imenovan je Josip Nakić-Alfirević (rođen u Bogovini, 15.11.1949.). Pored profesora Nakić-Alfirevića, „IPD-ovci“ su bilidoktor Antun Mijatović, Bojan Mijatović, Dragutin Rendić, dva novinara – Mladen Pavlović i Vladimir Kostjuk, Ranko Tušek, Ivan Cmrk, Zdravko Sraček, Davor Medvešek, Stanko Gazivoda i Stjepan Posavec.

Na prvi veliki izazov nije trebalo dugo čekati. Dana 4. studenog 1991. prvi put 117. brigada odlazi na bojište, a „peta kolona“ kreće širiti dezinformacije. Koprivnicom se „brzinom munje“ proširila vijest kako je raketiran autobus pripadnika 117. brigade te da ih je tridesetak poginulo. To je izazvalo nemir u građanima, a još veću štetu nanijela je dezinformacija koja se proširila među vojnicima koji su otišli na bojište da je neprijateljsko zrakoplovstvo napalo Koprivnicu i „Podravku“. Putem radija građanima se tada obratio osobno Naikć-Alfirević i upoznao ih sa stvarnim stanjem.

Kako bi se stanovništvo što bolje informiralo o stanju na bojištu te aktivnostima gardista 117. brigade, uvedena je stalna emisija svake subote na radiju „Glas Podravine“ pod nazivom „Pozdrav braniteljima domovine gdje god se nalazili“. Također za građanstvo je otvorena telefonska linija koja je neprekidno povezivala vojnike na ratištu te rodbinu i obitelji koje su se u koprivničkoj vojarni mogle poslužiti njome i uvjeriti da je s njihovim najmilijima sve u redu. Isto tako bila je uspostavljena i pošta na relaciji vojarna – bojište.

Ono po čemu se IPD 117. brigade ističe kao jedan od najboljih u Hrvatskoj je događaj koji je prethodio gore navedenima, a to je izdavanje glasila „Gardist“ 25. listopada 1991. godine. Bio je prvi hrvatski vojni list u samostalnoj Hrvatskoj, poznati časopis Hrvatski vojnik izišao je tek par tjedana kasnije, 17. studenog 1991.List je pratio sve u svezi s Zborom narodne garde, obranom i stvaranjem slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske, a njegov glavni urednik bio je Mladen Pavković.Prigodom prve ratne izložbe fotografija u Hrvatskoj, otvorene u Zagrebu u Hrvatskoj gospodarskoj komori 11.veljače 1992., čiji su prireditelji bili urednici „Gardista“, predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman je urednike javno pohvalio: Zahvaljujući “Gardistu” i ostalim medijima, ne pobjeđujemo samo na vojnom, već i na propagandnom planu.

Izložba „Slike rata“ bila je također velik uspjeh za IPD 117. brigade, koji je organizirao još nekoliko izrazito uspješnih izložbi što umjetničkih djela, što fotografija. Vrlo zanimljivo, tijekom rata izdao IPD je niz ratnih plakata. Svakako najpoznatiji je „HRVASTKA VAS ZOVE“ koja prikazuje Zvonka Pandurića Strica na zapadnoslavonskom bojištu.

Među uspjesima IPD-a svakako je Služba za skrb pri117. brigadi Hrvatske vojske. Opseg poslova i zaduženja prelazio je mogućnosti rada i djelovanjaSlužbe IPD-a, te je stoga bilo potrebno osnivanje zasebne Službe za skrb. Služba se bavila zbrinjavanjem branitelja, ranjenika i rodbine poginulih i ranjenih. Nadalje, Služba je vodila brigu omedicinskoj rehabilitaciji kao i o ostvarivanju prava ranjenih boraca.

Također, mnoge akcije IPD-a vezane su uz koprivničku vojarnu, a na koncu ćemo istaknuti dvije – održana sveta misa te posvećenje vojarne kao prvi takav događaj u Hrvatskoj te otvaranje spomen-područja „Križ života.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Literatura
Stišćak, Antun. “Aktivnost koja zadivljuje i nadahnjuje”. Podravski zbornik, No. 19/20, 1993., 17-28.
Stišćak, Antun. „Slavna 117. brigada Hrvatske vojske“. Podravski zbornik, No. 21, 1995., 7-18.

Internet
Dragan Vicković: PRIJE 23 GODINE IZAŠAO PRVI BROJ “GARDISTA”, Tjedno.hr pristup ostvaren 31. srpnja 2021.

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.