Na današnji dan Povijest

Dan državnosti

Na današnji dan obilježava se Dan državnosti Republike Hrvatske.

Naime, nakon što je 19. svibnja 1990. godine na referendumu izglasana hrvatska suverenost s 93,2% glasova ZA, 30. svibnja održana je konstituirajuća sjednica prvog višestranačkog Sabora. Do 2001. godine, taj se dan obilježavao kao Dan državnosti, no otad se obilježava kao Dan Hrvatskoga sabora.

Na današnji dan, 25. lipnja 1991. godine, Hrvatski sabor donio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Izglasavanje Hrvatskog sabora bilo je jednoglasno, i to zbog toga što je Stranka demokratskih promjena pod vodstvom Ivice Račana napustila sjednicu Sabora, a njihov je odlazak potaknut odbijanjem većine stranaka da se istodobno s razdruživanjem pokrene postupak udruživanja s drugim jugoslavenskim republikama.

Prilikom usvajanja ustavnih promjena, dr. Franjo Tuđman u svom govoru rekao je:

Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornom hrvatskom. U državnoj zajednici, u kojoj smo suočeni s uzastopnim prijetnjama upotrebe sile, kako one zajedničke, tako i ilegalne u obliku buntovništva i terorizma, proglašujući samostalnost Hrvatske, mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti, i to iz istih, prirodnih i vrhonaravnih razloga.

Europa i svijet ovaj potez nisu dočekali s oduševljenjem, nadajući se kako još uvijek postoji mogućnost održavanja Jugoslavije. Ipak, nakon što je u prosincu 1991. godine Hrvatsku priznala Njemačka, pomalo su i druge države Europe i svijeta pozdravile stvaranje samostalne Republike Hrvatske.

Valja napomenuti kako se Dan državnosti razlikuje od Dana neovisnosti, kojeg slavimo 8. listopada, a kojim se obilježava spomen na donošenje Odluke o raskidu svih državno-pravnih veza Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama dotadašnjeg SFRJ-a, čime je Hrvatska postala slobodna, samostalna i neovisna država.

Ovom prilikom čestitamo svim Hrvaticama i Hrvatima Dan državnosti, a posebno svim hrvatskim braniteljima koji su bili temelj nastanka slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske!

O autoru

Ines Herceg