Domovinski rat Izdvojeno Povijest

Dan državnosti Republike Hrvatske – 30. svibnja

Na današnji dan, 30. svibnja 1990. godine, utemeljen je prvi demokratski izabrani hrvatski Sabor. Konačno, poslije dugo vremena i raznolikih režima, koji su svojom prisilom ili duhovnom obmanom tjerali hrvatski narod na sam rub opstanka, Hrvati su stekli pravo da budu svoji na svome, da djeluju na crti vlastitih interesa, a ne unutar nametnutog zajedništva, nazivalo se ono Ugarskom, Austrijom, Kraljevskom ili socijalističkom Jugoslavijom.

Uoči prvog zasjedanja Sabora brojni zastupnici i uglednici na čelu s doktorom Franjom Tuđmanom prisustvovali su svečanoj misi u zagrebačkoj katedrali. Misu je predvodio kardinal Franjo Kuharić, on je u svojoj propovijedi ocijenio pobjedu demokracije prekretnicom u narodnom životu i izrazio uvjerenje da će se u budućnosti ostvarivati duhovni, moralni, kulturni i ekonomski napredak hrvatskog naroda u skladu s njegovim neotuđivim suverenitetom. Potom su svi pošli na Gornji Grad, gdje je održano prvo zasjedanje Sabora.

Nakon što je Franjo Tuđman proglašen predsjednikom Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske u nadahnutom je govoru podsjetio na važne datume hrvatske povijesti i borbe hrvatskog naroda za očuvanje svoje državnosti, naglasivši da je upravo sada učinjen presudno važan, prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Poslije zasjedanja Sabora na središnjem zagrebačkom trgu, tada još Trgu Republike, održana je veličanstvena proslava na kojoj je nezapamćeno mnoštvo proslavilo taj zaista velik dan hrvatske povijesti koji se slavio kao Dan državnosti.

Tako je na današnji dan 1994. povodom Dana državnosti hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, svečano je otvorio Oltar domovine na Medvedgradu. Oltar domovine spomenik je svim palima u Domovinskom ratu, a rad je kipara Kuzme Kovačića. Spomen obilježje tvore kamene kocke od različitih vrsta kamena i nejednake visine te šest staklenih plavih ploča, koje kao da su se po zemlji posložile u hrvatski grb. Na kamenim kockama isklesani su hrvatski motivi iz vremena kneza Branimira, Veliki križ, te stihovi hrvatske himne.

Dan državnosti 30. svibnja proslavljen je na poseban način 1995. i 1997. godine na Jarunu, veličanstvenim mimohodima hrvatskih oružanih snaga. Ipak 2001. godine tadašnja vlast odlučila se na promjenu datuma Dana državnosti na 25. lipnja, no od ove godine ponovno ga obilježavamo na današnji dan.

Svim čitateljima portala Braniteljski.hr od srca želimo sretan Dan državnosti Republike Hrvatske!

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.