Domovinski rat Izdvojeno Povijest

Bitka za Šibenik (II. dio)

U prvom dijelu teksta o bitci za Šibenik i obrani Šibenika smo govorili o tijeku bitke prva tri dana. U daljnjem tekstu donosimo nastavak sedmodnevne bitke.

ČETVRTI DAN

I ovaj dan je bio obilježen zračnim napadima, čak njih 59 izvršeno je po gradu i topničkim bitnicama. Po platou mosta se vode borbe u kojima JNA manevrira svojim oklopnim vozilima od mosta prema Zatonu i obratno. Pripadnici 113.br. su prisilili vojnike i oficire JNA da napuste Remontni zavod gdje je zarobljeno 19 brodova Jugoslavenske ratne mornarice. U luci Kulina je kasnije zarobljeno još 15 brodova, te će to postati jezgra Hrvatske ratne mornarice. Jedna skupina obrane kreće prema otoku Smokvica gdje zaposjeda bitnicu 88 mm i time razbija blokadu šibenske luke te sprječava pristup ratnih brodova JRM-a šibenskom akvatoriju. Tijekom izvršavanja izvlačenja snaga iz okupiranog Oklaja, oboren je i prvi helikopter neprijateljskih snaga.

Sve hrvatske snage obrane se objedinjuju i zauzimaju položaje na potezu Pakovo selo – Pokrovnik – Unešić dok snage JNA nastavljaju svoje napade iz Drniša prema Šibeniku upućujući oklopnu kolonu prema Šibeniku. Kolonu zaustavlja obrana svojim zaprekama u Mrnđinoj Dragi, a u zasjedi zarobljavaju neprijateljsku kolonu od tri kamiona, jednog sanitetskog vozila, terenskog vozila te 22 vojnika. Dalje u borbama koje su uslijedila nailaskom na ostatak kolone, hrvatske snage uništavaju ukupno 3 tenka i ostala vozila. Na području Žitnića pogiba 12 neprijateljskih vojnika.

PETI DAN

Petog dana borbe, 20. rujna 1991., zrakoplovi JRV-a vrše 63 zračna napada na Šibenik i okolicu, a većinom po civilnim ciljevima. Tijekom napada na topničku bitnicu na Žirju, policajac PU Šibenik pzo sustavom uspijeva srušiti neprijateljski zrakoplov G – 2 „Galeb“ u more. Neprijateljski tenkovi gađaju grad s platoa mosta, a hrvatski branitelji uzvraćaju topničkim bitnicama sa Žirja, Razora, Jelinjaka i Smričnjaka potpomognuti djelovanjem pješaštva. Na drniškoj bojišnici je stabilizirana crta obrane i spriječen daljnji prodor neprijateljskih oklopnih snaga. Razbijanjem blokade šibenske luke dan ranije, omogućuje se uspostava vanjske obrane Šibenika. Obalne topničke bitnice osiguravaju nesmetan promet brodova oko Šibenika za prebacivanje ljudstva, naoružanja i opreme.

ŠESTI DAN

Predzadnji dan bitke započeo je također zračnim napadima JRV-a na Šibenik, a tijekom dana ih je bilo ukupno 55. Također, neprijateljske snage otpočinju dan i bombardiranjem grada sa svog položaja u Gaćelezima. Tijekom zračnih napada na topničku bitnicu Zvečevo, hrvatske snage obaraju dva neprijateljska zrakoplova na istom području. Zrakoplove su srušila dva pripadnika 113. br., jedan s pzo sustavom „Strela“ 2M, a drugi pomoću topa M 55 3/20 mm. Ovo obaranje zrakoplova poznato je široj javnosti po snimatelju HRT-a Bilanu i branitelju Filipu Gačini koji je tom prilikom povikao: „Obadva, obadva, oba su pala!“.

Tog dana u Vodice dolazi manja skupina pripadnika bojne Frankopan koja zajedno s ostatkom vodičkih branitelja odlazi u napad protuoklopnim sredstvima na tenkove i transportere kod mosta. U toj akciji uništavaju neprijateljski BOV 3/20 mm i tenk T – 55 čime prisile snage JNA na povlačenje s mosta prema Gaćelezima. Postupno tijekom dana i večeri, oklopna vozila se potpuno povlače s ovog područja.

Dva helikoptera JRV-a su se uputila prema otoku Visu pri čemu topnička bitnica sa Žirja otvara vatru na njih. U toj vatri jedan helikopter je oštećen i pada u more.

SEDMI DAN

U noći s 21. na 22. rujna 1991. topnička bitnica iz Jelinjaka se prebacuje u Dubravu kako bi mogla učinkovitiji djelovati prema snagama JNA u Gaćelezima i na mostu i magistrali. Na te ciljeve je ispaljeno preko 250 granata. U ranojutarnjim satima hrvatske snage započinju žestoki napad svojim topničkim bitnicama na položaje oko mosta i magistrale koji je prekinut dolaskom borbenih zrakoplova. Snage JNA su se tijekom napada na njihove položaje povukle i pobjegle prema Gaćelezima.

Pripadnici bojne Frankopan u znak pobjede prvi prelaze šibenski most na svom putu prema sinjskoj bojišnici, a nakon njih na most izbija i satnija 113. br. Oni potom kreću u pretres okolnog područja.

Potpisivanjem primirja između RH i JNA, napadi su obustavljeni. Posljednji napad JNA iz zraka tog dana bio je usmjeren na topničku bitnicu na Žirju pri čemu su pogođena dva topa i streljivo u zaklonu. Tada je i oboren posljednji zrakoplov u toj bitci, pričuvni policajac PU Šibenik obara zrakoplov G – 2 „Galeb“ neprijateljskih snaga, pzo sustavom „Strela“ 2M.

Snage JNA su se povukle do mjesta Čista Mala odakle  nisu mogli izravno gađati grad i okolicu, a idućeg dana je proglašen prestanak stanja opće opasnosti u Šibeniku koja je trajala punih sedam dana.

 

Pobjeda šibenskih branitelja u ovoj bitci je označavala prekretnicu u Domovinskom ratu, te je osim strateške važnosti imala i veliku važnost za same branitelje u smislu moralnog uzleta i jačanja vjere u uspjeh obrane čitave Hrvatske. Što se tiče omjera snaga i naoružanja na početku bitke, na hrvatskoj strani je stajalo oko 1380 pripadnika MUP-a, 1400 pripadnika 113. brigade ZNG-a te 500 pripadnika 4. bojne 4. brigade ZNG-a. Neprijateljske snage su brojale su preko 5000 pripadnika TO i SUP „SAO Krajine“.

Šibenski branitelji su raspolagali s desetak minobacača 120, 82 i 60 mm, jednog pzo topa 40 mm, tri 3/20 mm, šest 1/20 mm, dva transportera, tromblonskim minama, protuoklopnim bacačima i ostalim pješačkim naoružanjem. Snage JNA su imale oko 70 tenkova te 50-ak oklopnih borbenih i transportnih vozila, a raspolagali su i velikim količinama pješačkog streljačkog i topničkog oružja. Među njihovom opremom se nalazilo i oko 70 topova, a prednost su im davali i ratni brodovi kojih je bilo 35 u luci te 7-8 u šibenskom akvatoriju, kao i oko 50 borbenih zrakoplova, te 10 helikoptera.

Što se tiče gubitaka, JNA je izgubila pet tenkova i šest borbenih i transportnih vozila, četiri borbena zrakoplova, dva helikoptera, a zarobljena su 34 ratna broda, te 39 topova većeg kalibra i velika količina strjeljačkog oružja itd. Hrvatska je najveće gubitke imala u oštećenjima civilnih objekata koji su ciljani topničkim i zračnim napadima poput bolnica, trafostanica, stambenih objekata, crkvi itd. U ljudstvu, JNA je izgubila preko 30 svojih vojnika dok je na hrvatskoj strani poginulo njih šest.

Unatoč jačoj opremi neprijateljima i napadima koji su dolazili s kopna, mora i iz zraka, dobra organiziranost, odlučnost i složnost u redovima hrvatskih branitelja donijela je kao rezultat ne samo prvu pobjedu u Domovinskom ratu nego i jednu od najvećih pobjeda iz tog razdoblja.

 

FOTO: Šibenski portal 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

  1. Vojna povijest
  2. Jutarnji.hr; Bitka za Šibenik – Obrana od totalnog napada s kopna, mora i iz zraka: Nakon 7 dana borbi branitelji su potjerali agresore sa Šibenskog mosta;
    https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/bitka-za-sibenik-obrana-od-totalnog-napada-s-kopna-mora-i-iz-zraka-nakon-7-dana-borbi-branitelji-su-potjerali-agresore-sa-sibenskog-mosta/7697658/

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.