Domovinski rat Izdvojeno

Bio je instruktor u Planinskoj satniji Velebit – Sjećanje na Željka Avdagića “Dedu”

Hrvatske planine, a posebice Velebit, bile su izvor njegove snage te predmet iskrene ljubavi. Mnogima koji su ga slijedili na svojim planinarskim pohodima prenio je nesebično ljubav prema planinama, ostavio nam prelijepe zajedničke uspomene.

Anita Bistričić, pročelnica Vodičke službe HPS-a

U nedjelju, 23. kolovoza 2020. godine planinarsku javnost zatekla je vijest o smrti Željka Avdagića „Dede“ koji je preminuo nakon kratke i teške bolesti. Kao vodič instruktor Hrvatskog planinarskog saveza ova legenda hrvatskog planinarstva odškolovala je niz generacija. Svojim znanjem i iskustvom ostavio je neizbrisiv trag, a napustio nas je kao pročelnik Stanice planinarskih vodiča Zagreb. Popularni „Deda“ u Domovinskom ratu sudjelovao je kao pripadnik Planinske satnije „Velebit“ čega ćemo se prisjetiti u idući recima.

Željko Avdagić stoji drugi s desna

Planinska satnija Velebit osnovana je 1991. godine kada se u Hrvatskom planinarskom savezu oko Jerka Kirigina počela okupljati skupina iskusnih planinara, alpinista i speleologa. Svi oni imali su dvije zajedničke stvari – ljubav prema planinama i ljubav prema Domovini. Te dvije ljubavi odvele su ih u jesen 1991. na Velebit jer su htjeli braniti Domovinu ondje gdje su se osjećali pozvanima. Zajedno s izbjeglim Ličanima lovinačkog kraja i domaćim stanovništvom iz podvelebitskih mjesta formirali su crtu obrane prema okupiranoj Lici. Bili su prepoznatljivi po amblemu na kojemu se nalazio runolist, a njihova uloga bila je prepoznata i na najvišim razinama tako da su 1992. ušli u sastav Glavnog stožera Hrvatske vojske.

Avdagić je rođen 28. srpnja 1947. godine. Zajedno s nekolicinom planinara iz Planinarskog društva „Vrapče“ priključio se Planinskoj satniji Velebit. Među suborcima bio je poznat pod nadimkom „Papak“ čega se prisjetio njegov suborac i dozapovjednik Planinske satnije Velebit Dragutin Baruškin „Rus“:

Papak nam se pridružio kada smo se uključili u operaciju „Maslenica“ početkom veljače 1993. godine. Bilo ih je 6-7 iz Planinarskog društva „Vrapče“ i on je eto došao s tim nadimkom. Tek sam, sada kada se teško razbolio saznao da ga planinari poznaju pod potpuno drugim nadimkom – Deda.

S Draganom Pelićem na jednoj od zadaća izviđanja

U Domovinskom ratu gledao je nekoliko puta smrti u oči. Jednog takvog slučaja iz 1993. godine prisjetio se Avdagić u monografiji Planinska satnija Velebit, autora Tomislava Šulja:

Jednog ranog jutra, dok sam kuhao kavu, upoznao sam mladog tenkista, koji je prvi put došao na ratno područje, sedam dana nakon mobilizacije. Zanimljivo, on je pobjegao iz JNA kao školovani tenkist. Sjedili smo kraj suhozida visokog dva metra, iza kojeg je bio njegov tenk. Odjednom je odjeknula strašna eksplozija koja nas je stresla, nastao je mrak usred bijela dana. Osjetim da ležim, a ne sjedim. Dignem se i gledam u mladog tenkista, a njemu se vide samo oči. Ostatak tijela je bio zažbukan crnom zemljom i travom. Zanijemio je od iznenađenja, valjda i straha, a ja sam na trenutak oglušio. Drugih posljedica nije bilo. Opet me pomazila sreća. Tenkovska granata pala je s druge strane suhozida, tri metra ispred našeg tenka, napravila je krater i dignula zemlju i kamenje koje nas je zatrpalo. Spasio nas je veliki debeli suhozid.

Radost pobjede u “Oluji”. Željko Avdagić (drugi s desna) sa suborcima u Zatonu Obrovačkom.

Drago Baruškin Rus pamti i jednu zgodu u trenucima opuštanja:

Papak je volio vino, jednu večer popio je butelju vina koje mu se jako sviđalo, mislim da se zvalo ‘Ikano’. Idućeg jutra nije osjećao posljedice pa je izvalio – Mislim da ovo vino u sebi ima aspirine – što je kod nas izazvalo salve smijeha. On je došao kao običan vojnik. Kada se dio stare ekipe skinuo, a pridružili su nam se novaci Avdagić je postao instruktor odnosno zapovjednik voda. Kada je satnija demobilizirana, a u njoj ostala tek nekolicina nas koji smo vršili obuke s vojnicima i specijalcima, Papak je također ostao. Tako smo skupa dočekali i „Oluju“ i zajedno se spustili prema Obrovcu kojega smo cijelo vrijeme promatrali s Velebita i iščekivali trenutak kada ćemo krenuti u oslobađanje. Kako bi nakon rata održao uspomenu na Planinsku satniju Velebit, Avdagić je trasirao planinarsku obilaznicu „Vila Velebita“. On je obavio ogroman posao, doslovno od rute obilaznice do žigova o svemu se pobrinuo.

Radi se o memorijalnoj obilaznici Planinske satnije Velebit koja je ustanovljena povodom 25. obljetnice formiranja te jedinstvene postrojbe.

„Obilaznica se sastoji od tri etape, organizirane prema ratnom putu Planinske satnije Velebit na području Nacionalnog parka »Paklenica« i Tulovih greda. Za prolazak cijele obilaznice potrebno je 3-4 dana, s mogućnošću noćenja u planinarskom domu »Paklenica« te skloništima »Struge«, »Ivine vodice«, »Vlaški grad« i »Dušice«. O planinarskim putovima na području južnog Velebita brinu PD Paklenica, PD Belvedere, PD Babulj, PU Tulove grede, PD Željezničar i druge udruge. Obilaznica je duga oko 50 km. Obilaznica ima 19 kontrolnih točaka i sve su obvezne. Sve kontrolne točke su mjesta na kojima je Planinska satnija Velebit boravila i djelovala u obrani Velebita i Hrvatske.“, stoji u opisu obilaznice na službenim stranicama Hrvatskog planinarskog saveza.

Osim te obilaznice, Željko Avdagić trasirao je i Vrapčansku obilaznicu o čemu je posvjedočio OVDJE .

Željko Avdagić pokopan je 26. kolovoza 2020. na zagrebačkom Mirogoju, a dojmljiv govor održao je Hrvoje Malinar.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Izvori
Literatura
Šulj, Tomislav. Planinska satnija Velebit = Velebit Mountain Company. Zagreb: Despot infinitus, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2018.

Internet
Anita Bistričić: “Preminuo pročelnik SPV Zagreb Željko Avdagić”. Hrvatski planinarski savez, pristup ostvaren 27.8.2020., https://www.hps.hr/vijesti/12711/preminuo-procelnik-spv-zagreb-zeljko-avdagic/
Hrvatski planinarski savez: “Nova planinarska obilaznica “Vila Velebita” – uspomena na Planinsku satniju Velebit”, pristup ostvaren 27.8.2020., https://www.hps.hr/vijesti/4919/nova-planinarska-obilaznica-vila-velebita-uspomena-na-planinsku-satniju-velebit/

Usmena svjedočanstva
Usmeno svjedočanstvo Dragutina Baruškina “Rusa” – prikupljeno 27.8.2020.

O autoru

Borna Marinić

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.