Izdvojeno Zdravlje

8 savjeta kako uspješno smanjiti bol u leđima

Pokrenite se
Šećite što češće jer ste tada u prirodnom, uspravnom položaju. Svakako treba izbjegavati radnje koje su prouzročile bol, a također nije dobro nositi teške stvari ili se baviti poslovima koji zahtijevaju saginjanje i dulji ostanak u tom položaju. Dugotrajni prislini položaj nikako ne doprinosi smanjenju bolova u leđima, štoviše!

Uravnoteženo se hranite
Prejedanje i pretjerano pijenje glavni su izvor bolova u leđima i zglobovima. Obično se radi o ljudima koji su vrlo neumjereni s kaloričnom i nezdravom hranom, tj. sa fast foodom. Riječ je o hrani koja sadrži veliku količinu brašna i slatkog, u što su ubrajaju sendviči, pite, kolači, čokolada i čips itd.

Nošenje teške torbe utječe na držanje, što izaziva blago savijanje kralježnice.
Takvo svakodnevno i dugoročno opterećivanje može dovesti do posljedica, koje se obično očituju i sa boli.

Spavajte u pravilnom položaju
Preporučuje se spavanje na leđima s blago savijenim koljenima ili spavanje na boku. Ležaj treba imati čvrstu i elastičnu podlogu, a jastuk treba podupirati vrat tako da bude u ravnini sa leđima. Veličina jastuka treba odgovarati veličini vrata i ramena. Suvišno je naglašavati da spavamo trećinu života i da će dobar san spriječiti nastanak problema u kralježnici, odnosno neophodan je ako želite smanjiti bol u leđima.

Pojedini kućanski poslovi blokiraju mišiće leđa. Prilikom podizanja tereta leđa uvijek moraju biti ravna.
Pravilno izvođenje radnji ne samo da će smanjiti bol u leđima, nego će i spriječiti njihov nastanak. Svakodnevni primjeri:

 

 

Redovita tjelovježba
Najbolji je čuvar zdravlja kralježnice. Preporučuju se vježbe relaksacije, snaženja mišića te pokretljivosti kralježnice i zglobova.

Izbjegavajte steznike i pojaseve
Često ih reklamiraju kao spas zahvaljujući kojem osoba ponovno normalno funkcionira, ali  ne biste ih trebali nositi dulje od 15 minuta dnevno. Razlog tome jest to što će kod duljeg i češćeg nošenja mišići oslabiti, a to ne želite.

Dok radimo na računalu:
trebali bismo uvijek uspravno sjediti, nasloniti leđa i lopatice na naslon stolice

  • telefoniranje sa slušalicom na ramenu ne preporučuje se
  • ustanite za vrijeme telefonskih razgovora
  • prilikom duljeg sjedenja povremeno prekinite rad i ustanite
  • prošećite ili napravite nekoliko vježbi istezanja i relaksacije

Vrijeme na poslu može proći bez bolova u leđima. Primjenjujte ove savjete i uspješno ćete smanjiti bolove u leđima.

 

Napomena: ovdje navedene informacije nisu pisane kao medicinski savjet. Za sve medicinske savjete obratite se Vašem liječniku obiteljske medicine.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Tomislav Međimorec/Abdulah Chouehne

Tomislav Međimorec, bacc. physioth.

Abdulah Chouehne, dr. med.