Novosti

“Posljednja patrola” – novi dokumentarni film Dine Mataza o događaju koji je potresao orahovački kraj ’91.

Jučer, 28. srpnja 2020., u Čačincima je u Općinskoj vijećnici održana zatvorena  promocija novog dokumentarnog uratka orahovačkog povjesničara Dine Mataza pod nazivom „Posljednja patrola“.   Film je to koji govori o napadu na policijsku patrolu orahovačke Policijske postaje  11. kolovoza 1991. godine između sela Humljani  i Pušina, kojom prigodom je smrtno stradao policajac Stjepan Mlakar,  dok su Franjo Sterle i Ivan Jurković teško ranjeni.  I ovaj dokumentarac je prepun dirljivih svjedočanstava  ljudi koji su bili sudionici ovog događaja.

Posebno emotivne priče u filmu bile su priče sina i supruge pokojnog Stjepana, Roberta i Dragice Mlakar, koji niti danas, 29 godina poslije smrti oca i supruga, nisu mogli sakriti suze. Dokumentarni  film „Posljednja patrola“ sjajni je povijesni dokument koji će zasigurno zaintrigirati i  širu hrvatsku javnost. U ime pokrovitelja filma, općine Čačinci , nazočne je pozdravio načelnik općine Mirko Mališ koji je čestitao autoru Matazu na dokumentiranju stvarnih povijesnih  događaja  koji će budućim naraštajima buditi  osjećaje  prema domovini Hrvatskoj  ali i o prenošenju  istine o Domovinskom ratu. Nakon promocije filma, supruga  pokojnog policajca, Dragica Mlakar, za Radio Orahovicu izjavila je kako je vraćanje u prošlost jako teško:

Film mi se sviđa i zahvaljujem Dini što ga je snimio i što se brine da se ovakvi filmovi snimaju o hrvatskim braniteljima. Trideset godina  je  gotovo prošlo,  a osjećaji su isti. Jako sam plakala dok sam davala Dini izjavu i dosta toga nije se niti moglo staviti u film, jer plač i bol bili su prejaki. Čovjek se nauči živjeti bez njega, vrijeme ne liječi rane, samo se naučimo tako živjeti. Dok sam gledala danas svjedočenje sina Roberta bilo mi je jako teško, gledala sam kako ću izaći van. To su njegova sjećanja i nikada mi ih nije pričao. Kada bi pričali o Stjepanovoj smrti oboje bi plakali. Teško je. Čuvat ćemo Stjepana jer njega se ne može zaboraviti.

Autor Dino Mataz iznio je dojmove nakon promocije:

Emocionalno sam ponovo jako potresen nakon ove večeri. Znate nije baš jednostavno kada radite film i kada te teške scene gledate puno puta. Teško je odvagnuti  da iz mora ove tuge izvučemo nešto što će mlađim naraštajima ostati kao podsjetnik u glavi. S druge strane sam i ponosan na ovo što sam napravio jer dao sam sve od sebe, a da je to dobro, pokazuju kritike nakon filma.

Današnjoj zatvorenoj promociji „Posljednje patrole“  uz obitelj pokojnog policajca Mlakara i načelnika općine, još su nazočili, ratni dozapovjednik 2. bojne 132 brigade pukovnik Goran Sokol, ravnateljica čačinačke Osnove škole Kristina Krmpotić, predsjednik orahovačke Hvidre Stjepan Varaždinac, predsjednik koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Orahovica Damir Vratković, Mato Bubaš predsjednik županijske  HVIDRE te sudionici tragičnog događaja iz 1991.godine. Službena promocija filma bit će održana 11. kolovoza u Četekovcu na 29. godišnjicu pogibije hrvatskog  viteza policajca Stjepana Mlakara.

 

IZVOR I FOTO – Radio Orahovica

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.