Izdvojeno Zdravlje

6 jednostavnih vježbi za što bolju ravnotežu

Do poremećaja ravnoteže dolazi zbog umora, slabog ili neusklađenog funkcioniranja tjelesnih sustava, uslijed bolesti ili starenja. Kineziolog Krešimir Šoš, suradnik portala Braniteljski.hr pripremio je za magazin Doktor u kući vježbe za što bolju ravnotežu koje prenosimo na našem portalu.

“Ravnoteža je motorička sposobnost koju prema stručnim definicijama često dijelimo na stabilnu i labilnu te statičku i dinamičku, ali u stvarnosti osnovna karakteristika dobre ravnoteže nije kontinuirano fiksno držanje neke pozicije nego efikasno uspostavljanje nakon njezina gubitka, kaže magistar kineziologije Krešimir Šoš.

U održavanju ravnoteže sudjeluju vizualni i vestibularni sustav,
kinestetički sustav, koštano-mišićni sustav gotovo cijelog tijela te središnji živčani sustav, a do poremećaja može doći kad smo umorni ili kada imamo slabe ili neusklađene funkcije spomenutih sustava u tijelu koji su važni u dinamičkom procesu uspostavljanja ravnoteže. Posebno se to odnosi na živčani sustav, koji uslijed bolesti ili starenja sve teže može održavati stanje ravnoteže. Osjećate li se nestabilno dok hodate, gubite balans na neravnom ili se spotičete, primjerice po šljunčanoj podlozi, to već ukazuje da možda imate problema s održavanjem ravnoteže.

S obzirom na zdravstveno stanje ravnotežu možemo vježbati u većoj ili manjoj mjeri i time utjecati na kvalitetu života. Vježbe za ravnotežu lagane su, primarno uključujemo senzorički sustav i osvješćujemo skeletni sustav više nego mišićni, na što smo često naviknuti. Svatko tko osjeća potrebu za boljom ravnotežom može ih provoditi samostalno, kod kuće i bez posebne opreme. Ključ uspjeha je zapravo način kako ih provodimo, gdje eksperimentalni pristup ima prednost pred ponavljajućim. U varijacijama pokreta svake vježbe tražimo stabilnost, ugodu i sigurnost u svakom trenutku pokreta. Stoga ih je nužno izvoditi polako, osvješćujući na koji način sudjeluje svaki dio tijela.

‘Vježbe radite na obje strane’ – kaže mag. kin. Krešimir Šoš, vlasnik studija Prirodan pokret u Ladučkoj ulici 39 u Zagrebu (www.prirodanpokret.hr.). U svom radu najviše se bavi učenjem i reorganizacijom navika i obrazaca pokreta spajanjem biomehaničke dijagnostike, kineziološke znanosti i Feldenkrais metode, koja pomaže da se ponovno povežete s prirodnim pokretima, razmišljanjem
i osjećanjem. Prirodni pokret i ravnoteža sprečavaju niz bolesti i stanja i pomažu u ublažavanju problema s kralježnicom i zglobovima, neurodegenerativnih stanja te kod rekreativnih i profesionalnih sportaša.”

U nastavku donosimo primjere vježbi koje je prezentirao mladi nogometaš Alojzije Roko Krušlin.

 

 

O autoru

Krešimir Šoš

Krešimir Šoš

Rođen je 1977. godine u Zagrebu. Nakon završene srednje Tehničke škole, magistrira kineziologiju te se nalazi pred završetkom doktorskog studija pri Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu biomehanike ljudskog pokreta. Vlasnik je studija Prirodan pokret za biomehaniku pokreta, rehabilitaciju i kondicijsku pripremu, te sudjeluje u projektu udruge Rast na poboljšanju kvalitete života braniteljske populacije.