Na današnji dan Povjesnice postrojbi

28. obljetnica formiranja “Gromova”

Na današnji dan, 15. svibnja 1991. godine, u Trsteniku kod Ivanje Reke formirana je 2. gardijska brigada “Gromovi”. Tada je od pripadnika MUP-a iz Kumrovca, Rakitja i Vinica formirano Zapovjedništvo 2.“A“ brigade ZNG RH i njena 1. pješačka bojna. 2. pješačka bojna formirana je u Sisku 3. lipnja, a 3. pješačka bojna u Dugoj Resi 21. lipnja 1991. godine.

Odmah nakon formiranja započela je obuka pripadnika brigade, uz istovremeni prijam novih dragovoljaca. Već krajem lipnja stanje na hrvatskim ratištima od “Gromova” zahtijeva intervencije na ličkom i banovinskom bojištu. Upravo u prvoj godini ratovanja, zadaća “Gromova” bilo je djelovanje u Banovini i Kordunu, kada su pokrivali najznačajniji operativno-strateški prostor obrane Hrvatske (trokut Zagreb-Sisak-Karlovac). Tijekom 1991. godine “Gromovi” su borbeno djelovali u obrani Sunje, Blinjskog Kuta, Komareva, Siska, Petrinje, Gline, Topuskog, Viduševca, “glinskog džepa“ te na karlovačko-dugoreškom bojištu.

1992. godine svoja borbena djelovanja nastavljaju manjim intenzitetom. Ipak, agresijom neprijatelja na Bosnu i Hercegovinu, posebno nakon pada Kupresa u travnju 1992. godine, dio “Gromova” dragovoljno se javlja za pomoć u obrani BiH te se formira taktička grupa dragovoljaca koja odlazi u područje Livna i Bosanske Posavine. Sredinom lipnja, jaka taktička grupa upućuje se na područje Dubrovnika te u akciji „Tigar“ 5. srpnja sudjeluje u oslobađanju Ivanice, a time i deblokadi Dubrovnika. Krajem 1992. godine, taktička grupa dragovoljaca u Bosanskoj Posavini polučila je dobre rezultate na oraškoj bojišnici, čime je sa sjevera omogućila ugrožavanje koridora koji povezuje Srbiju s teritorijem koji Srbi kontroliraju u BiH i RH.

1993. godine, nakon VRO “Maslenica”, s “Kunama” i “Sokolovima” pomažu u slamanju neprijateljskih protuudara u zadarskom zaleđu, a najviše djeluju u obrani Novigrada. Iste godine bilo je i borbenih djelovanja u Banovini, gdje je stanovništvo u više navrata trebalo zaštitu od agresora.

1994. godine “Gromovi” provode u obuci i pripremama, a borbena djelovanja dijelova brigade bila su potrebna u Lici i Banovini. Do travnja 1994. taktička grupa dragovoljaca sudjelovala je na mostarskom bojištu.

1995. godine konačno je postignuto oslobođenje Banovine, kada su u sklopu VRO “Oluja” postrojbe “Gromova” djelovale na glavnom smjeru udara Petrinja-Maja-Dvor. Unatoč jakom otporu neprijatelja, “Gromovi” uz pomoć snaga ZP Zagreb oslobađaju Petrinju i stvaraju preduvjete za predaju 21. kordunskog korpusa. Daljnjim napredovanjem spajaju se s 5. korpusom Armije BiH te izalze na međunarodno priznate granice RH u širem području Dvora.

Tijekom Domovinskog rata kroz 2. GBR prošlo je oko 9700 “Gromova”. Osim 28. obljetnice formiranja “Gromova”, na današnji se dan obilježava i 11. obljetnica osnivanja 2. mehanizirane bojne “Gromovi”, koja nosi naziv i simbole 2. gardijske brigade, slavne postrojbe koja je ispisala najsvjetlije stranice Domovinskog rata.

O autoru

Ivor Mateljan