06252017Ned
AžuriranoPet, 29 Srp 2016 11am

banner kockice

Dogodilo se na današnji dan

Dan neovisnosti - 8. listopada

danneovisnosti

Dana 8. listopada Republika Hrvatska slavi jedan od najvažnijih događaja u svojoj povijesti. Naime, tog dana 1991. godine Sabor RH izglasao je odluku kojom raskida sve državno-pravne veze temeljem kojih je s drugim republikama tvorio Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju (SFRJ).

 

Pored toga, donesen je i zaključak kojim su JNA i Republika Srbija proglašeni agresorima na Republiku Hrvatsku.

 

 

Kako je došlo do te odluke?

 

Dana 25. lipnja 1991. Sabor RH je donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH te Povelju o pravima Srba i drugih nacionalnosti u RH. Istu odluku donijela je i Republika Slovenija. Dva dana kasnije JNA je oružanom agresijom započela rat u Sloveniji.

 

Zbog takvog slijeda događaja reagirala je i Europska zajednica tako što je tražila odgodu primjene odluke o nezavisnosti na tri mjeseca zbog što mirnijeg rješavanja krize u Jugoslaviji. Tromjesečni je moratorij na odluku o nezavisnosti Republika Hrvatske i Slovenije donijet 7. srpnja 1991. potpisivanjem Brijunskog sporazuma između hrvatskih, slovenskih, srpskih, saveznih i vojnih predstavnika. Brijunskim sporazumom zatraženo je, između ostalog, mirno rješenje jugoslavenske krize.

Kako je tijekom ljeta 1991. JNA, uz supomoć pobunjenih Srba u Hrvatskoj, intenzivirala vojna djelovanja širom cijelokupnog teritorija Republike Hrvatske, bilo je očito kako od provedbe navedenog sporazuma ništa neće biti.

 

Približavanjem isteka roka moratorija na odluku o nezavisnosti, snage JNA su 7. listopada 1991. raketirale Banske dvore i uže središte grada Zagreba. Meta napada bili su predsjednik RH Franjo Tuđman, Ante Marković i Stjepan Mesić, pošto su taj dan održali sastanak u Banskim dvorima. Pukim slučajem sva trojica su preživjela napade, no taj je teroristički čin bio pokušaj rušenja legalno izabrane vlasti u Hrvatskoj.

 

S obzirom na to da je postojala opasnost o daljnjim terorističkim akcijama od strane JNA, sljedećeg je dana Sabor RH u donio Odluku o neovisnosti u podrumu zgrade INE u Šubićevoj ulici. Ovom povijesnom odlukom, Republika Hrvatska je definitivno raskinula sve veze sa SFRJ, no pred njom su bile krvave borbe protiv agresorske vojske za očuvanje neovisnosti.

Bili su prvi kad je trebalo

„Ne postoji dobar rat ili loš mir.” ~ Sun Tzu

Pratite nas na Facebooku

Najčitanije