06242017Sub
AžuriranoPet, 29 Srp 2016 11am

banner kockice

Hrvatski branitelji se demokratskim putem bore za svoja prava

savska66ok

Od prvog dana boravka hrvatskih branitelja u Savskoj mnogi građani i neki mediji Republike Hrvatske  predviđaju kako su oni u službi predsjedničkih izbora, te da će otići nakon drugog kruga. No kada bi svatko sebi dopustio da istraži njihove stavove, kada bi im prišli i upoznali ih i kada bi njima dopustili da upoznaju vas, shvatili bi da to jednostavno nije istina. 

Hrvatski branitelji u Savskoj jasno su rekli što žele i koji su njihovi problemi, a to što netko nije čuo znači da niti nije želio čuti.  Kako bi javnost upoznali sa svojim problemima organizirali su niz tribina širom Hrvatske, tko je želio mogao je doći. U šatoru su svaki dan dostupni, a o njihovim temama možete čitati na brojnim braniteljskim portalima. 
 
Hrvatski branitelji iz Savske žele sudjelovati u svim odlukama Republike Hrvatske koje se odnose na njezinu dobrobit  kao i u onima koje se direktno odnose na njihove sudbine, a najmanje toliko su i zaslužili. Hrvatski branitelji u današnjoj Hrvatskoj zaslužuju sigurnost i poštovanje. Jasno su dali do znanja da im smeta izjednačavanje žrtve i agresora, učestalo nazivanje Domovinskog rata građanskim, neodgovarajući Registar branitelja, izostanak dijaloga državnih institucija s njima, itd.
 
Na brojnim primjerima su osjetili kako se  njihov doprinos stvaranju Hrvatske ne poštuje. Jedan od primjera je i Zakon o ništetnosti kojime se hrvatske branitelje štiti od izručenja Srbiji gdje bi im sudili za ratno djelovanje u Hrvatskoj. Na sreću ovaj je zakon još na snazi, iako je bilo pokušaja njegovog ukidanja na Ustavnom sudu. Zbog tih, i brojnih drugih razloga, hrvatski branitelji žele ustavni Zakon o pravima branitelja kako se njihovim sudbinama više ne bi manipuliralo.
 
Hrvatski branitelji u Savskoj nisu bili podrška predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a, već su podrška onome tko će im vratiti sigurnost i dostojanstvo. Stvarnost će demantirati sve koji drugačije i površno razmišljaju. Svatko u ovoj zemlji ima pravo komunicirati i  promicati svoje interese na zakonom dopuštene načine, pa tako i hrvatski branitelji. Mišljenje o tome što hrvatski branitelji u Savskoj traže ozbiljna osoba može imati samo ako istraži njihove probleme i stavove. 
zanina zigo kolumne

mr.sci. Žanina Žigo

Rođena je 1971. u Zagrebu. Stekla je bogato radno iskustvo u području kriznih komunikacija, strateških komunikacija, dijaloga s dionicima, društvene odgovornosti, itd. Volontirala je u nekoliko organizacija, između ostalog i za Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi tijekom poplave u svibnju 2014. godine.

Magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Od 2006. do 2014. godine predavala je na Hrvatskim studijima kolegije Korporativne komunikacije i Upravljanje rizicima i krizne komunikacije.
Trenutno priprema doktorat iz područja kriznih komunikacija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu..